7 лесни начина за запазване на билките - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 лесни начина за запазване на билките
Автор: Peika.bg
7 лесни начина за запазване на билките
Снимка: Pinterest

Ако отглеждате билки в градината си, вероятно имате много от тях, готови за прибиране. Удивително е да имате на разположение пресни билки през цялото лято, но не се отчайвайте; има много начини да запазите остатъците от края на сезона, които да използвате през цялата зима.

Повечето хора, използват сушенето като метод за консервиране, но има много други забавни, креативни, лесни и вкусни начини да запазите реколтата си от билки.

7 начина за запазване на билките

1. Сушене

7 лесни начина за запазване на билките
Снимка: Pinterest

Сушенето винаги е добър вариант за консервиране на билки, тъй като сушените билки са лесни за употреба, лесни за съхранение, издържат дълго време и имат страхотен вкус във всички видове рецепти. Има няколко начина да ги изсушите, в зависимост от вашето оборудване и предпочитания.

Един от начините е просто да ги окачите на малки букетчета на топло и сухо място на закрито и да ги оставите да изсъхнат естествено. Билките също могат да се сушат в хранителен дехидрататор, фурна или микровълнова, ако искате да станат бързо. Можете дори да използвате слънцето, за да ги изсушите.

Билките са доста податливи, що се отнася до методите на сушене. След като изсъхнат, просто ги съхранявам в хартиени торбички или в буркани.

2. Замразени билки

7 лесни начина за запазване на билките
Снимка: Pinterest

Подобно на сушенето, има различни начини за замразяване на билки. Замразяването, ако се извърши правилно, запазва голяма част от вкусния аромат на билките, които могат да се загубят при сушене. Билките не е необходимо да се бланшират като много други храни преди замразяването, което е голям плюс, ако сте закъснели с изсушаването и е необходимо бързо и лесно да запазите реколтата си от билки.

Замразете твърдолистните билки като розмарин, градински чай и мащерка в торби за няколко седмици, докато листата лесно паднат от стъблата. След това ги опаковайте в буркани, за да могат да се съхраняват дълго време във фризера. Те запазват своя аромат много добре чрез този метод. Розмаринът на горната снимка е във фризера повече от година и все още е зелен и ароматен!

3. Билки замразени в масло

7 лесни начина за запазване на билките
Снимка: Pinterest

Най-добрият начин да запазите етеричните масла в билките за максимален вкус е замразяването в масло. То също запазва свежия зелен цвят, който билките могат да загубят с времето във фризера.

Зехтинът, кокосовото масло и краве маслото действат добре като маслената основа за този метод. Идеята за замразяване на билки в масло в формички за кубчета лед е страхотна. Това е чудесен начин да имате перфектни размери за порциите за готвене, а и са лесно достъпни. Просто добавете кубче в супи, яхнии или тиган, за да овкусите всяко ястие.

4. Билки, съхранявани в оцет

7 лесни начина за запазване на билките

Оцетите с различни билкови комбинации са много вкусни! 

Може да се използва по различни начини: като марината за месо, дресинг за салата или варени зеленчуци, използвана при пържене или почти всеки друг начин на приготвяне.

Инфузираните оцети са много лесни за приготвяне. Изберете качествен оцет като ябълков или винен и го изсипете върху шепа пресни билки в буркан. Оставете го да престои няколко седмици или докато отговаря на вашия вкус, след което прецедете оцета в стерилизирана бутилка.

Ако давате оцета като подарък или просто ви харесва видът на билки в бутилката, можете да добавите пресни билки към оцета и да ги премахнете или замените след около месец. 

5. Билки, съхранявани в мед

7 лесни начина за запазване на билките
Снимка: Pinterest

Ето една нестандартна, но страхотна идея! Добавянето на билки в мед осигурява ползите за здравето, както от билките, така и от меда. Може да се използва като сладко лакомство или лекарствено - перорално или локално.

Сушени или пресни билки могат да се добавят към мед, в зависимост от личните предпочитания. Не забравяйте да използвате качествен, суров мед и ако използвате пресни билки, уверете се, че са изсъхнали и имали време да изсъхнат, за да предотвратите появата на бактерии.

6. Прясна билкова сол

7 лесни начина за запазване на билките
Снимка: Pinterest

Билковата сол е едно от онези неща, които са толкова прости за приготвяне и след като усетите вкуса й, винаги ще  искате да ви е под ръка. Ако търсите в мрежата рецепти за билкова сол, ще намерите всякакви различни начини за приготвянето й. Някои хора изсушават билките си, преди да ги добавят към сол, а някои използват пресни билки.

За да направите билкова сол, просто пюрирайте избора си от билки, чесън (ако желаете) и едра сол в блендер, докато се смеси добре. Прехвърлете го в стъклен буркан и той ще се съхранява в хладилника с месеци. Много вкусен!

7. Билкови екстракти

7 лесни начина за запазване на билките
Снимка: Pinterest

Домашните билкови екстракти са друго вкусно творение, което е полезно в кухнята или за подарък. Повечето от нас са използвали екстракт от ванилия и мента, но можете да правите екстракти от почти всяка билка.

Всички те имат различни приложения; някои могат да овкусят рецептите ви, а някои от тях имат ценни лечебни свойства. Екстрактите се правят чрез накисване на билки (или плодови кори, или ванилови зърна) във водка в продължение на няколко седмици. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин