6 неща, които туристите да знаят за Кения - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 неща, които туристите да знаят за Кения
Автор: Peika.bg
6 неща, които туристите да знаят за Кения
Снимка: Diana Robinson

Кения е една от най-красивите страни в света и привлича любопитството на туристи от всички краища на земното кълбо, заради разнообразните си пейзажи, различните животински видове и гостоприемните местни хора. Кения е относително спокойна африканска дестинация, но има неща, които трябва да знаете за нея, ако ще ходите там, за да бъде преживяването ви приятно и забавно.


Ето кои са шестте базови неща, които трябва да знаете за тази африканска държава.

1. Лична безопасност

Кенийците са приятелски настроени, но трябва да знаете, че са много бедни. Колкото и пари да имате, пак ще сте по-богати от повечето местни, което веднага ви превръща в мишена за евентуален грабеж. В столицата Найроби пък е най-голямото гето в страната – Кибера, където хората са още по-бедни и отчаяни.

Поради всичко това, бялата ви кожа, часовникът, камерата и телефонът ви със сигурност ще бият на очи, особено на крадливи очи. Затова, най-добре: направете копие от паспорта си и го носете в багажа си, защото ако ви откраднат документа, ще си имате проблеми с властите. Сдобийте се и с колан за пари и го носете под дрехите си, а скъпите бижута, принадлежности и много пари в брой изобщо не са добра идея в Кения.

2. Облекло

Обличайте се по-скромно, което важи за пътувания в Африка и Азия по принцип. Това се отнася особено много за жените. Скромното облекло ще ви помогне да не да привличате излишно внимание върху себе си.

3. Ваксинации

При пътувания в Африка ваксинациите са задължителни, защото там все още върлуват смъртоносни или поне силно опасни болести. Със сигурност ви трябват ваксинации срещу дифтерит, хепатит А, татанус, полиомелит и коремен тиф, жълта треска, холера, хепатит B, менингит и бяс. Срещу малария си вземете таблетки, защото няма ваксина.

3. Храна и пиене

Храната в заведенията в Кения е чудесна и няма да останете недоволни - тя е много, вкусна е и върви с отлична гарнитура. С храната на улицата трябва да сте по-внимателни и да се уверите, че месото е наистина опечено добре. По отношение на водата обаче - по-добре е да я пиете в бутилка.

4. Религията

Религията зависи от това къде в страната се намирате. Мнозинството кенийци са християни, но има и малко мюсюлмани.

5. Племената

Има огромно разнообразие от култури между различните племена в Кения. Най-известни сред туристите са масаите и самбуру, но разнообразието между различните племенни групи наистина е забележително.

6. Езици

В Кения официалните езици са английски и суахили, но иначе има и много, много други племенни наречия. Най-важните думи, които да знаете за начало са „джамбо“, което е поздрав, означаващ „Здравей, как си?“ и „Асанте“, което означава „Благодаря“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин