Ако Венеция беше в Африка, щеше да е в Ганви - езера - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ако Венеция беше в Африка, щеше да е в Ганви
Автор: Катя Томова

Ако Венеция беше в Африка, вероятно щеше да е село и да се казва Ганви.

Ганви е село, известно с това, че се намира изцяло във водите на езерото Нукуе. Намира се на един час път северно от град Котону в африканската държава Бенин. Населението на Ганви е от 20 000 души (повече от доста български градове), което го прави вероятно най-голямото езерно село в цяла Африка и много популярно за туристите.

Хората в Африка силно вярвят в магията, свръхестественото и духовете. Легендата за селото разказва, че то е основано като последена надежда за бягство на жителите си. През 17-и век, хората от Тофину се опасяват силно от големия си враг, в лицето на бойците от Фон, които търсят роби. Когато опасността става неминуема, кралят Абодохуе се превръща в голяма бяла чапла и полита в небето, за да открие място за народа си. За да пренесат дървените колове, върху които построяват къщите си, местните използват крокодилите от езерото.

Враговете им са убедени, че във водите се крие страшен демон и не дръзват да стъпят дори в плитчините. Така поданиците на Абодохуе се спасяват и наричат новопостроеното село с името Ганви – „Ние оцеляхме”.

Друг вариант на историята е, че според своя закон, племето от Фон не може да атакува водни пространства, което е забранено и от религията им. Кралят Абодохуе е мъдър човек и открива перфектното място за заселване. 

Независимо каква е истината за създаването на Ганви – чрез помощ от магични сили или благодарение на находчив владетел, селцето е много интересно и привлекателно. По пътя към него има рибари и хора, пътуващи към бреговете с малки дървени лодки. Традиционните цветни къщи от бамбук са изградени върху дървени колове, които трябва да се сменят всяка година. За да отидат на гости или до пазара, жителите предприемат кратки пътувания с лодка. Най-близкият бряг е на няколко километра, но хората обичат своето място толкова много, че ходят там само за да продадат уловената риба. С времето тук са построени болница, ресторанти, църкви, дори няколко хотела и модерни барчета за разпускане – всичко необходимо, за да не се налага ходене до сушата. Единствената твърда почва в селото е донесена от жителите върху техните лодки, като служи за подходящо място за училище. Там също е гробището – да почиват душите върху земя, след като цял живот са сред водата.

Една от атракциите на Ганви е плуващият пазар, където жените предлагат различни стоки – плодове и зеленчуци, месо и риба, дървен материал. Като повечето от жените в Африка, продавачките са облечени в шарени дрехи и носят широки сламени шапки. Интересно да се види и ловенето на риба. Ловят се също скариди, раци и стриди. Риболовът е и основният поминък в селото, наред с туризма. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин