7 причини да посетите Тунис - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 причини да посетите Тунис
Автор: Елена Исаева
7 причини да посетите Тунис
Снимка: pixabay.com

Тунис се намира в Северна Африка, има излаз на Средиземно море и граничи с Алжир и Либия. Самото и географско местоположение подсказва, че тя е прекрасна дестинация за море и това се вижда в последните няколко години. Все повече туристически агенции предлагат различни пакети за Тунис, които са съчетание от екскурзия и почивка.

В Тунис има интересни исторически места, които не бива да пропускате, когато сте там, но все пак си отделете и няколко дни а плаж, защото плажовете на тази африканска държава са повече от невероятни и на тях наистина ще си починете качествено.

7 причини да посетите Тунис
Снимка: pixabay.com

Тунис впечатлява своите посетители, освен с красивите си плажове и с интересните си древни паметници на културата. Ето и няколко причини защо трябва да посетите тази прекрасна страна:

1. Голяма част (около 1400 км) от средиземноморското крайбрежие на Тунис са бели пясъчни плажове, някои от които са наистина фантастични. Курорти като Хамамет и Монастир, луксозни места като Порт Ел Кантауи и остров Джерба, въпреки че са много населени, осигуряват всичко необходимо за комфортния престой, включително и разнообразни водни развлечения като каране на ски и парасейлинг.

7 причини да посетите Тунис
Снимка: pixabay.com

2. Сахара доминира. Туристите могат да се разходят с АТВ или камила сред лунния пейзаж на Матмата, където е заснет филма „Междузвездни войни“, а след това да се полюбуват на залеза над оазиса – градовете Тозер и Дуз.

3. В страната има интересни древни паметници, датиращи от хиляди години. Освен Картаген има още много римски забележителности. Може би най-добрият е Дуга – градът възвишаващ се над пейзажи с пшеница. Във вила Була Регия има подземни етажи, спасяващи от жегата – рядък шанс да посетите истинска римска стая. Амфитеатърът Ел Джем е съперник на римския Колизеум, извисяващ се над малко градче в средата на Тунис, мраморни шахти и други места, достъпни за туристи.

7 причини да посетите Тунис
Снимка: pixabay.com

4. Тунис е известен и с центровете за ароматотерапия.

5. Кухнята на Тунис е вкусна, разнообразна и има всякакви видове заведения - от най-престижните ресторанти в Тунис до стилни тротоарни кафенета в курорти като Порт Ел Кантауи. Както повечето арабски страни, тунизийската кухня използва главно говеждо, козе, телешко и пилешко месо, както и боб, ориз, зеленчуци и плодове в най-различни комбинации. Тъй като мюсюлманите не ядат свинско, за сметка на това широко употребявана е рибата (особено риба тон, считана за нейна страна и носеща името й) и морските дарове, ястия с яйца и млечнокисели продукти (особено сирене).

6. В базарите на Тунис, Сус и други големи градове, можете да се насладите на бартер. Ярки килими, кожа, керамика, мед и сребро, шарени плетива – това са не само чудесни сувенири за спомен, но и повод да се преговаря с търговците за забавление. Пазаруването в държава като Тунис е истинско изживяване, което не бива да пропускате.

7. Страната има и доста интересни фестивали и традиции. Трябва да се докоснете до автентичните традиции на Сахара като надбягвания с камили, магически представления и номадски танци по време на годишния фестивал в Дуз през декември. Северният град Табарка например, се отличава със страхотни летни музикални фестивали: раи (алжирска музика), латино и джаз фестивали.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин