7 съвета за солово пътешествие (част 2) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 съвета за солово пътешествие (част 2)
Автор: Peika.bg
7 съвета за солово пътешествие (част 2)

Соловото пътуване може да бъде чудесен начин да израствате като личност, да станете по-независими и освен това да се забавлявате много.

Ако все още не сте предприели такова приключение, но планирате да го направите – подбрали сме за вас най-основните неща, които трябва да знаете. В тази публикация ще намерите най-ценните съвети, базирани на опит. Ето ги и тях:

1. Уверете се, че имате местни таксиметрови номера или Uber

Преди да пристигнете до дестинацията си, си запишете местните таксиметрови номера или се уверете, че имате достъп до Uber и интернет връзка. Това ще ви позволи да намерите транспорт много по-лесно. Uber не работи във всички дестинации, но го има в много големи градове по света.

2. Внимавайте с ценности си

Когато пътувате някъде по света, трябва да внимавате с ценностите си, но това е още по-важно, когато сте сами. Не забравяйте да пазите паспорта, визата и всяка друга важна документация някъде на сигурно място.

3. Внимавайте с прекалено приятелските хора

Ако пътувате със скъпо оборудване, тогава можете да попаднете под прицела на обирджии. Трябва да бъдете по-предпазливи към хората, които се приближават до вас, които искат да ви бъдат приятели, или да казват, че ще ви покажат някои страхотни места за фотография. Освен това, ако някой предложи да ви снима, не му дайте фотоапарата, освен ако не се чувствате уверени, че няма да избяга с него. Най-надеждни за целта са други туристи, двойки или семейства.

4. Изтеглете офлайн карти

С помощта офлайн картите на приложението Google Maps можете да намерите упътвания, а също така да маркирате квартирата си и други интересни места за посещаване. Това прави пътуването до дестинацията много по-лесно и безопасно, което е още по-важно – особено когато пътувате самостоятелно.

5. Нощни влакове и автобуси

Понякога може да се наложи да спите в нощни влакове и автобуси. Ако това е нещо, което ще правите по време на пътуването си, винаги се уверете, че държите ценности като паспорт, портфейл, фотоапарат, лаптоп и скъпи вещо на сигурно място, за да не може никой да ги вземе.

6. Бюджет

Особено важно нещо, когато пътувате самостоятелно, е бюджетът, тъй като това оскъпява доста услуги. Например, когато пътувате с приятели, можете да споделяте стая, да разделяте разходите за таксита и т. н., но когато сте сами, трябва да платите всичко сами. Така че що се отнася до бюджета, трябва да следите колко пари имате и колко дълго ще продължат. Също така трябва да се опитате да спестите пари, когато можете, като например да приготвяте собствена храна, да не ядете винаги в ресторанти и да избягвате други големи разходи. Ако все пак останете без пари, трябва да се уверите, че има друг начин да получите такива, като например да имате резервни пари с приятелите и семейството си, за да могат те да ви прехвърлят. 

7. Вземете допълнителни банкови карти

И накрая, когато пътувате самостоятелно, винаги има няколко начина за получаване на пари, ако нещо се случи. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин