7 убежища на велики художници, които да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 убежища на велики художници, които да посетите
Автор: Мария Захариева
7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: flickr.com/johnwendy

Чудили ли сте се някога къде са били нарисувани всичките онези велики картини, които висят по стените на музеите? Или по стените на нечия частна колекция. И които често се продават за суми с повече нули, отколкото може да преброите.

Е, значи не сте единствените любопитни. Затова днес подредихме няколко места, където известни художници са живяли, смяли се, плакали, творили и черпили вдъхновение. Някои от местата, които заплюхме, са били домове и ателиета на съответния артист през целия му живот или поне през по-голямата част от него. Други пък са били обитавани от художниците за сравнително кратко време, но са свързани с някакъв характерен период в творчески или исторически план. Художниците, заслужаващи внимание, обстановката, която ги е вдъхновявала и домовете им, които може да бъдат посетени, са доста повече от седем. Но тази подбрана великолепна седморка е едно добро начало на творческия период в пътешественическото ни изкуство.

Леонардо да Винчи и шато Кло Лусе в Амбоаз, Франция - Леонардо бил поканен от френските крале да изризува с фрески параклиса в лятната им резиденция. Една от фреските, наречена Девата на светлината, вероятно е дала днешното име на шатото. По-късно Да Винчи е обявен за “главен художник, инженер и архитект на краля” и заедно с тези титли получава и Кло Лусе, където работи и прекарва последните три години от живота си. В непосредствена близост е и друга от перлите в Долината на Лоара - замъкът Амбоаз. В миналото Кло Лусе и Амбоаз били свързани с подземен тунел, от който днес могат да се видят само няколко метра.

Работно време: януари - 10:00-17:00 ч., февруари-юни - 10:00-18:00 ч., юли-август - 09:00-19:00 ч., септември-октомври - 09:00-18:00 ч., ноември-декемри - 09:00-17:00 ч.

Адрес: 2 Rue du Clos Lucé, 37400 Amboise

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: ceridwenn
Снимка: flickr.com/ceridwenn

Домът на Микеланджело, известен като Каза Буонароти, Флоренция, Италия. Макар най-известните творби на Микеланджело са разпръснати из флорентинските музеи и разни цървки из Тоскана и Рим, тук може да се пренесете за кратко в ренесансова Флоренция да видите някои от по-ранните му работи и негови скици.

Работно време: от ноември до февруари - 10:00-16:00 ч.; от март до октомври - 10:00-17:00 ч., почивен ден - вторник.

Адрес: Via Ghibellina 70, Firenze

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: Gary Ullah
Снимка: Garry Ullah

Имението и градините на Клод Моне в Живерни, Франция - на 70-80 километра северозападно от Париж се намира домът-музей на може би най-известният художник импресионист. Това е мястото, където Моне прекарва последните 43 години от живота си и където рисува прословутите си картини с водните лилии. Градината и езерото с лилиите си стоят там и до днес и ви очакват.

Работно време: всеки ден от 25 март до 01 ноември - 09:30-18:00 ч.

Адрес: 84 Rue Claude Monet, Giverny

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: www.fondation-monet.com
Снимка: www.fondation-monet.com

Музеят на Пикасо в Антиб, Франция - музеи на Пикасо има доста по света (в родната му Малага, Барселона, Париж), но само този в Шато Грималди в Антиб може да се похвали, че е бил негово студио. Художникът е оставил доста свои картини и рисунки и през 1966 г. мястото официално е превърнато в музей.

Работно време: от 16 септември до 14 юни - 10:00-13:00 и 14:00-18:00 ч., от 15 юни до 15 септември - 10:00-18:00 ч.

Адрес: Place Mariejol, 06600 Antibes

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: cemaxx
Снимка: flickr/cemaxx

Къщата-музей на Салвадор Дали в Портлигат, Испания - в тихото рибарско селце Портлигат (близо до Жирона) се намира домът, в който художникът е живял от 1930 г. до смъртта на любимата му Гала през 1982 г. През тези години Салвадор Дали създава своя собствена къща - по неговите думи “тя е като истинска биологична структура... Всеки нов пулс в нашия живот, си има своя собствена нова клетка, своя стая”. Домът му и пристанището на Портлигат са били вдъхновение за голяма част от любопитните му картини.

Работно време: от 16 септември до 10 януари - 10:30-18:00 ч., от 11 януари до 11 февруари - затворено, от 12 февруари до 14 юни март-юни - 10:30-18:00 ч., от 15 юни до 15 септември - 09:30-21:00 ч.

Адрес: Portlligat, E- 17488 Cadaqués

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: Jean-Pierre Dalbéra
Снимка: Jean-Pierre Dalbéra

Музей Матис в Ница, Франция - Матис бил силно впечатлен от светлината по Ривиерата. Вдъхновен от театралните декорации на големите хотели по крайбрежния булевард Промнад дез Англе, художникът е нарисувал много интериори в Ница. Вилата, в която е разположен музеят е избрана от общината, а самият Матис е живял в близкия Хотел Регина. В музея може да се видят произведения на художника, оставени, от него и наследниците му, на град Ница.

Работно време: 10:00-18:00 ч., почивен ден - вторник.

Адрес: 164 Avenue des Arènes de Cimiez – 06000 Nice

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: m-louis
Снимка: flickr.com/m-louis

Музеят на Фрида Кало, Мексико Сити, Мексико - известен още като Ла Каса Асул (Синята къща), заради кобалтовосините си стени. Това е домът, където е родена най-известната жена художник от Латинска Америка - колоритната Фрида Кало, и където е живяла със съпруга си, художника Диего Ривера. Освен произведения на двамата артисти, в музея са запазени и много от личните им писма, бележки, снимки и сувенири, както и оригиналното обзавеждане на спалнята и студиото на Фрида Кало.

Работно време: от вторник до неделя (без сряда) - 10:00-17:30 ч., сряда - 11:00-17:30 ч., почивен ден - понеделник.

Адрес: Londres 247, Del Carmen, 04100 Ciudad de México, D.F.

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: cezzie901
Снимка: flickr.com/cezzie901

Споделете ни, ако сте посещавали някое друго художническо убежище, което не е за изпускане.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин