Музей Орсе в Париж: Изкуство в жп гара - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей Орсе в Париж: Изкуство в жп гара
Автор: Мария Ангелова

Кое е най-доброто нещо, което можете да направите с вече непотребна жп гара, която при това е в пищен ар нуво стил и се намира в центъра на Париж?

Верен отговор няма, но „галерия на изкуствата“ е много близо до съвършенството. Музеят Орсе е една от най-посещаваните забележителности в Париж, с опашки пред входа, сравними с Лувъра и Айфеловата кула. Не бихте и очаквали друго като знаете, че из залите на някогашната гара ви очакват световноизвестни платна на Моне, Мане, Сезан, Реноар, Дега, Писаро, Ван Гог.

Не е задължително да разбирате от изкуство, за да ви е интересно, но със сигурност ще разбирате повече след като разгледате Орсе. Много от картините са придружени от обяснения и истории около създаването им. Музеят Орсе всъщност е събрал най-ценното от френското изкуство от импресионизма до ар нуво (1840-1914). Много от картините, които сте виждали само в учебниците по изобразително изкуство, ще стоят пред очите ви. В оригинал.

Какво да видим в музея Орсе: Ето няколко акцента - „Звездна нощ“ на Ван Гог. Градините на Моне в Живерни, натюрморти и „Играчи на карти“ на Сезан, „Момичета на пиано“ на Реноар, „Жътва“ на Писаро,

Как една жп гара става музей

Огромната, просторна и светла сграда е строена за жп гара за прочутото Световно изложени в Париж през 1900 г. (за което е издигната и Айфеловата кула). Но преди това мястото е било алея в любимия парк на Маргьорит дьо Вилоа (съпруга на френския крал Анри IV), тук са се намирали бараките на кавалерията, а появилите се по-късно административни държавни сгради са изгорени по време на Парижката комуна през 1871 г.

Гара Орсе просъществува скромните 39 години (1900-1939), като е най-модерната за времето си, с интегриран хотел. В края на 30-те става ясно, че не може да обслужва новите все по-дълги влакови композиции и запада.

По време на Втората световна война служи за оръжеен склад, пощенска станция и военен затвор, а от 1975 г. е превърната в музей.

Какво още: Гледката от терасите към вътрешността на музея е причина там почти никога да няма място.

Полезна информация: За чакане на опашка и разглеждане си отделете ден. Можете да си спестите чакането като си купите билет онлайн и отидете директно на вход С. В четвъртък музеят е отворен до по-късно (21:45 часа). Билетът е по-евтин след 16:30 часа (в четвъртък след 18 часа). Безплатно за граждани на ЕС до 25 години. Затворен в понеделник. Точен адрес: 1, Rue de la Légion d'Honneur. Актуална информация за цени на билети и работно време тук.

Открийте още забележителности в Париж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин