Музеят на Пикасо в Париж отваря врати отново - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят на Пикасо в Париж отваря врати отново
Автор: Мария Ангелова
Музеят на Пикасо в Париж отваря врати отново

След 5-годишни реновации Музеят на Пикасо в Париж отново отваря врати на 28 октомври 2014 г.

 

Из залите на музея почитателите на Пикасо могат да видят 5000 негови творби – картини и скулптури, дарени от неговите наследници в края на 70-те години заради неплатени данъци към френската държава.

Музеят се разполага в елегантна сграда от 17-и век (Hotel Sale) в парижкия квартал Маре, принадлежала някога на събиращия данъка върху солта. Зданието е събрало произведения на Пикасо от ранните му картини до колажи, скулптури и шокиращи голи фигури.

Всъщност посещението на музея е чудесен повод да се потопите в парижкия живот на художника. Той пристига във френската столица през 1900 г., когато е на 19 години (изложени са снимки от Париж от онези времена). По това време се провежда Световното изложение (за негов официален вход е издигната Айфеловата кула), на което е изложена картина на Пикасо. Художникът първо се настанява в Монмартър – в студио в сградата Бато Лавоа, разрушена от пожар през 1970 г. Все пак можете да посетите площад Емил Гудо (Emile Goudeau), където се е намирала.

Малко по-надолу се намират театрите, които художникът е посещавал. От един от тях – театър Монмартър (днес театър Де л'Ателие) е изгонен, тъй като, твърди се, хвърлял наденички по актьорите.

Полезна информация: Музеят се намира на адрес 5, rue de Thorigny. Работно време: от 11:30 до 18 часа (вторник - петък) и от 9:30 до 18 часа (събота и неделя). Всеки трети петък на месеца е отворен до 21 часа. Билет: 11 евро, безплатно за граждани на ЕС до 26 навършени години. Повече информация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин