Малага – забележителности за един уикенд - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малага – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Като родното място на Пабло Пикасо и град, запазил духа на Андалусия, Малага ще ви очарова. Ще се срещнете с различните му лица – плажовете на Коста дел Сол, музеите, галериите, изкусителната кухня...

Ето кои са основните неща, които да видите, направите и преживеете в Малага – независимо дали идвате тук на почивка или се отбивате само за уикенд.

Плажове в МалагаOт изток на запад се редуват: Ел Кандадо (El Candado), Лас Акасиас (Las Acacias), Баньос дел Кармен (Baños del Carmen), Ла Малагета (La Malagueta), Сан Андрес (San Andreas), Мисерикордия (Misericordia), Гуадалорсе (Guadalhorce) и Гуадаламар (Guadalamar). Те са и дълги, и широки и наистина няма нито един от тях, който да ви разочарова. Фин пясък, кристални сини води, удобства и водни забавления. В източната част има малки заливи и плажовете са по-каменисти. На Гуадалмар има зона за нудисти, а Малагета е изкуствено създаден с пясък от Сахара.

Спорт в Малага – Тук е мястото, където да се научите да играете голф. Можете да избирате измежду 40 игрища. Ако се нуждаете от повече движение, посетете тенис клубовете, отдайте се на конна езда по морския бряг или опитайте гмуркане и водни ски. Ако и това не ви е достатъчно, тогава покорете небето с парапланер, за да видите красотата на целия Коста дел Сол отвисоко.

Морска храна – Задължително опитайте разнообразни морски дарове на барбекю, сардини на шиш или паеля в крайбрежните заведения. Калмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба, раци и какво ли не още, но каквото и да изберете да опитате тук, няма да сбъркате. Бъдете смели и веднага си поръчайте нещо интересно.

Пласа де Торос (Plaza de Toros) – Мечтали ли сте да гледате корида на живо с истински тореадори? Това е незабравимо и зрелищно изживяване, което не трябва да пропускате. Арени за борби с бикове има не само в Малага, но и в близките градчета от Коста дел Сол - Фуенхирола, Марбела, Естепона. Тази в Марбела е с 9500 места. В Малага побира 14 000 души, а диаметърът й е 52 м. Разположена е в източната част на стария град на Малага.

Музеят за изящни изкуства (Fine Arts Museum) – Помещава се в старата сграда на митницата. На приземния етаж ще видите колекции от картини, скулптори, керамика и мебели в ренесансов, бароков и готически стил. Останалата част от музея е посветена на съвременното изкуство и са изложени произведения на творци от Малага. Тук се съхраняват и картини на Пикасо. Огромният двор на музея е украсен с цветни мозайки.

Музеят на Пикасо (Museo Picasso) – Малага е родното място на Пабло Пикасо. Самият той винаги е искал да създаде място за произведенията си тук, но плановете му не успяват. Днес желанието му е реализирано от Кристине и Бернар Пикасо – негови снаха и внук. В музея те са изложили 204 негови творби, както от младостта му, така и от последните му дни. Намира се в центъра на Малага. Актуална информация за билети и работно време тук.

Родната къща на Пабло Пикасо (Casa Natal Picasso) – Тук художникът е живял със семейството си от своето раждане до 1883 г. Ще видите графики, керамика, илюстрации от книги и списания, афиши и детски играчки, които Пикасо е правил. Работил е и с кожа, дърво и други природни материали. Днес в къщата се представят изложби на съвременно изкуство.

Катедралата на Въплъщението (Catedral de la Incarnacion) – Издигната е на мястото на стара джамия. Фасадата й е в бароков стил. Трите свода отвън са декорирани с мрамор в различни цветове. Строежът й започва през 1528 г. и завършва окончателно 1782 г. Първоначалните планове включват две кули, но източната кула остава недовършена. Затова сред местните катедралата е известна като „Едноръката”(La Manquita – Ла Манкита). Вътре има музей (Museo Catedralicio) с религиозни картини, скулптори и ръкописи.

Музеят на художествените занаяти и народните обичаи (Museo da Artes y Costumbres Populares) – Тук ще научите за ежедневния живот на испанците от XVII век до наши дни. Ще се запознаете с традициите и празниците на Испания. Ще видите дрехи от различни епохи, ще разберете за начините на готвене, за производството на вино, употребата на различни предмети, накити и украшения. Уебсайт: www.museoartespopulares.com

Крепостта Алкасаба (La Аlcazaba) – Тя е като голям военен музей от времето на маврите. Била е част от отбранителната система на арабска Малага и от защитната й стена. Датира от VIII век, но по-голямата част от нея е построена през XI век. Входната врата е наречена „Портата на Христос”. След като преминете през нея, ще се озовете в арабските градини с жасмини, орлови нокти и много цветни храсти. От най-високата част на крепостта се разкрива красива гледка към Малага и пристанището. Разположена е на хълм в центъра на града.

Археологическият музей – Той се помещава в Алкасаба. В него има важни находки, датиращи от епохата на финикийците до времето на маврите. Много от тях са били открити по време на реставрацията на крепостта и включват римски скулптури и мозайки, арабска керамика, както и находки от праисторически времена.

Фестивалът на Малага (Feria de Málaga) – Той се организира всяка година през август и е един от най-популярните фестивали в Испания. Датира от 18 август 1487 г. , когато католическите крале си завоюват обратно Малага, която е била мюсюлмански град повече от 8 века. През деня се организират танци, пеят се традиционни песни, има състезания по фламенко, сергии с храна и вино, а вечерта веселието продължава и градът е озарен от фойерверки. Ако сте в Малага през август, не пропускайте тази цветна феерия.

Паркът Торкал (El Torcal) – Тук всички причудливи варовикови форми са дело на природата. Пейзажът е започнал да се формира още в древността, когато територията на резервата е била морско дъно. В резервата се срещат 90 вида птици. Ще видите и диви кози, лисици, планински котки, зайци, невестулки, различни видове гущери и змии, а от растенията: глог и розмарин, ирис и божур. Намира се в южния испански град Антекера (Antequera), близо до Малага.

Пещерите Нерха (Cuevas de Nerja) – В тези пещери в околностите на град Нерха са открити пещерни рисунки. Тук ще видите най-големия сталактон в света, който е висок 32 м. Общата дължина на пещерите е 4283 м, но едва една трета са отворени за посещения. В тях се организират концерти, фестивали, танцува се фламенко. Пещерите са на около 50 км от Малага. Информация за работно време и билети тук.

Биопаркът във Фуенхирола (Bioparc Fuengirola) – Тук са събрани три различни свята, защото ще видите растения и животни от Мадагаскар, Африка и Азия. Шимпанзета, тапири, коали, бели тигри, хипопотами, прилепи, папагали, крокодили, игуани, змии са само малка част от животните, с които ще се запознаете. В парка се отглежда огромен баобаб – дърво, превърнало се в негов символ. Биопаркът се намира в центъра на курортния град Фуенхирола, на 20 км от Малага. 

Марбея – Един от най-оживените и красиви курорти, в който можете да срещнете много световни знаменитости. На „Портокаловия площад“ ще видите величествени сгради, художествени галерии, както и малки магазинчета, много барове, кафенета и ресторанти. Но Марбея има и малки тесни улички, по които са запазени сгради от XVI век, и амфитеатър, в който се организират концерти и постановки. Над курорта се издигат планините Сиера Бермеха – прекрасно място за разходка или къмпинг. Марбея е на 30 км от Малага. Прочетете още за забележителностите на Марбея.

Магазини в Малага – В централните части на всички курорти ще намерите много луксозни магазини за дрехи, обувки, чанти и бижута, както и търговски центрове. А по плажните алеи има малки магазинчета за сувенири, плажни аксесоари, керамични изделия.

Нощен живот в Малага – В Малага нощният живот е концентриран в околностите на катедралата, на улиците „Гранада” (Granada) и „Беатас” (Las Beatas). На „Кале Сан Мигел” (Calle San Miguel) – най-оживената пешеходна алея в сърцето на Малага, е най-голямата дискотека в Европа. На юг от арената за борба с бикове е районът Ла Малагета, който е един от най-модерните в града. Тук се намират много клубове, барове и дискотеки. В този район можете да посетите и традиционни барове и ресторанти, в които да се насладите на типичната андалуска кухня и на вечерите, посветени на фламенкото.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин