Лимасол – забележителности за един уикенд - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лимасол – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Лимасол (или Лемесос) е интересна комбинация от крайбрежен летен курорт и икономическа сила. Вторият по големина град в Кипър има уютен стар град, чиито улици никога не са истински претъпкани с туристи, както и интересни магазинчета, приятни заведения и околности, които си заслужават да бъдат обиколени. Ето списък на главните забележителности в Лимасол:

Старият град на Лимасол – Потопете се в миналото на града, като се отдадете на безцелна разходка из малките тесни улички, изпъстрени с кафенета, магазинчета, сергии и галерии, в които ще научите за местните занаяти и изкуства, ще намерите много сувенири, старинни съдове и картини.

Старото пристанище – Идеално е за романтична разходка с любимия човек. То ще ви очарова с поклащащите се рибарски лодки и многото морски ресторанти с традиционна средиземноморска кухня и морски дарове, приготвени по най-добрия начин. Калмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба, раци и какво ли не още, но каквото и да изберете да опитате тук, няма да сбъркате. Бъдете смели и веднага си поръчайте нещо интересно.

Замъкът Лимасол – Този замък от 12-и век има типична средновековна структура. Тук Ричард Лъвското сърце се жени за принцеса Беренгария. Днес в залите на двореца се помещава голям средновековен музей с експозиции от 4-и до 19-и век. Ще видите златни, сребърни и бронзови предмети, колекция от древни монети, ножици, ключове, оръжия, бижута, средновековни съдове от Италия и още много други ценни предмети. Замъкът се намира близо до старото пристанище.

Археологическият музей – Помещава се в част от замъка Лимасол. Изложени са много артефакти от Неолита и Бронзовата епоха. Ще видите военни брони, монети, керамични и стъклени съдове, бижута, газени лампи, мозайки.

Плажове в Лимасол – Плажната ивица на Лимасол е най-дългата в Кипър. Пясъкът й е сивкав и ситен. Плажът „Лейдис майл” (LadiesMile), както се досещате от името му, е осеян най-вече с красиви жени по бански и разбира се, с платени чадъри и шезлонги. Намира се до новото пристанище на града. За разлика от него, „Гавърнърс бийч” (Gavernors beach) е много спокоен плаж, подходящ за романтична или семейна почивка. А извън Лимасол, плажът на Курион е от най-красивите в областта, защото е разположен близо до развалините на античен амфитеатър.

Крайбрежният парк – Един истински рай край морето. Палми, интересно оформени храсти, маслинови дръвчета и много уханни цветя в различни цветове, потрепващи от морския бриз. Тук можете да се разхождате с часове и няма да усетите как е минало времето. А ако се изморите, пейките са навсякъде.

Карнавалът – Провежда се всяка година между февруари и март и трае няколко седмици, като всяка е посветена на различна тема: седмица на месото, седмица на сиренето, на плодовете и т.н. По улиците се опъват сергии с вкусна храна и напитки, танци и музика огласят целия град.

Зоопаркът в Лимасол – Той е дом на около 300 животни, сред които лъвове, шимпанзета, зебри, пантери, камили, щрауси, папагали и още много други. На територията му има природонаучен музей. Разположен е сред градината на главната крайбрежна улица в Лимасол и е единственият в цял Кипър.

Курион – Това е археологически комплекс с руините на древния град, разположен на 18 км западно от Лимасол. Основан е през 12-и век пр. Хр. В целия град ще видите много запазени красиви мозайки от различни периоди, християнска базилика от 5-и век и храм на Аполон. От римско време са съхранени римски бани, както и изцяло запазен амфитеатър със специално помещение, в което някога са се обучавали гладиаторите. А днес тук се изнасят театрални представления и концерти.

Аматус – Това също е археологически комплекс на древен град, разположен на 11 км източно от Лимасол. Аматус възниква през 10-и век пр. Хр. Тук ще видите останки от храма на Афродита, запазени терми и водопроводи. Според преданието, Тезей оставил на местните жени бременната Ариадна, за да се грижат за нея. Градът е бил седалище на епископи и родно място на светците Тихон Амафунтски и Йоан Милостиви. Разрушен е през 7-и век от арабите и след тях окончателно от Ричард Лъвското сърце през 1191 г.

Замъкът Колоси – Намира се в днешното село Колоси на 14 км от Лимасол. Предполага се, че оригиналният замък е изграден от френски военни през 1210 г. и е реконструиран през 15-и век. Стените му достигат 21 м височина. В миналото земите около крепостта са били засети със захарна тръстика и лозя. Ето защо в замъка ще видите съоръжения за производство на захарна тръстика, както и много запазени стенописи и мозайки.

Магазини в Лимасол – Главните райони за пазаруване са улиците „Анексартиатис” (Anexartiatis), „Агиу Андреу” (Agiou Andreou) и “Макариу III” (Makarious III), които обграждат центъра на града. На тях има много магазини за бижута, дрехи, обувки, кожени облекла.

Нощен живот в Лимасол – В туристическата част на Лимасол, където има много хотели, ще откриете и най-голямо разнообразие от заведения: барове, клубове, дискотеки с различни стилове музика – хаус, рок, латино, ретро, както и един гей клуб. По крайбрежната алея и пристанището ще откриете ресторанти и кафенета, където да започнете вечерта с вкусна храна и хубаво вино.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин