8 факта за Сеул, които не знаеш - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 факта за Сеул, които не знаеш
Автор: Peika.bg
8 факта за Сеул, които не знаеш

Сеул е столицата на Южна Корея е най-големият град в страната и е с население над 10 млн. души. Това е  и своеобразният „център” на страната – икономически, политически и културен. Създаден през 18 г. пр. н. е., днес Сеул е сред най-развитите и водещи глобални градове света.

Почти невъзможное да успеете да научите всички порядки, традиции и особености в живота на местното населения. Но има някои специфики, с които е добре да сте наясно, за да се почувствате поне малко като местен. 

Ето и няколко любопитни факта за Сеул:

1. Безплатна питейна вода навсякъде

Наред с изобилието на вода по улиците, ресторантите, навсякъде, където отивате, може да получите безплатна питейна вода. В големите магазини, паркинги, административни сгради – навсякъде се предлага безплатна минерална вода. Затова ви препоръчваме да си носите собствена празна бутилка, която да пълните когато и където намерите за добре.

2. Безплатно кафе

Сеул е известен с три неща – кимчи, соджу и кафе, което често можете да получите безплатно, колкото и невероятно да ви звучи. Ще видите, че по улиците вървят продавачи на храна, които са заредени с термуси с горещо кафе и нямат против да ви напълнят по чаша. Най-често може да видите да раздават горещо кафе в ранните часове на всички, които се прибират от нощния живот.

3. Езиковата бариера

Не всички говорят на него, но научете поне три фрази – (здравейте – аnyeonghasaeyo, благодаря – kamsahabnida  и Довиждане – anyonghigaesaeyo). Тези думи ще ви отворят врати и ще ви подарят усмивки от всички наоколо.

4. 10% отстъпка при плащане в брой

Търговците на дребно винаги предпочитат да плащате в брой – плащането с кредитни карти им отнема печалбата. Ако искате по-евтина сделка, длъжни сте да си потърсите 10% отстъпка. Така или иначе вече сте „обложени“ с данък „чужденец“. Обикновено стоките без цена са по договаряне докато тези с етикет не подлежат на намаление на цената. Но винаги може да опитате късмета си, ако взимате голямо количество.

5. Разклащане вместо разбъркване 

Когато си вземете храна за вкъщи, тя идва запечатана, за да се запази топлината и. В такъв случай не я отваряйте и разбърквайте, а просто я разклатете, както е опакована. Така съдържанието и ще се смеси и ще се овкуси.

6. Корейската възраст

Тя е +1 или +2 години към вашата реална възраст, зависи от рождената ви дата. Ако сте на 29 години, вие всъщност сте на 30. Местните си имат особен начин на изчисляване на годините ви.

7. Влаковете

Ако искате да се придвижвате за възможно най-кратко време, ви съветваме да използвате влаковете, тъй като това е най-бързият транспорт в Южна Корея. И при всички обстоятелства е по-бърз от автомобилния.

8. Евтината пица

Пицата е с около 30% по-евтина от останалата храна особено ако си я купите от магазина. Доставките на храна са доста скъпи, затова поръчките са по-рядко.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин