8 филма, които да видите на фестивала So Independent - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 филма, които да видите на фестивала So Independent
Автор: Мария Ангелова
8 филма, които да видите на фестивала So Independent

За шеста поредна година филмовият фестивал So Independent ще ни срещне с образци на независимото американско кино. 

И не само. Тази година географията на фестивала се разширява с няколко съвременни кубински продукции, които ще ви пренесат на карибския остров, както и с български заглавия, които заслужават внимание.

От програмата на фестивала харесахме най-много следните 8 филма, които да видите между 22 октомври и 1 ноември.

Филм за Дизела и предизвикателството Ком-Емине: Reach your limits

Документален, България

Ком-Емине е най-дългият туристически маршрут в България. Той прекосява страната по билото на Стара планина – от връх Ком до морския бряг. Ком - Емине е планински маршрут - легенда. Обикновено разстоянието от 600 км и 14 600 м денивелация отнема около 20-25 дни. През август 2014 г. Кирил Николов-Дизела се опитва да постави нов рекорд: Ком-Емине за по-малко от 5 дни. Най-важното обаче тук не е времето, което Дизела иска да постигне. Най-важно е пътуването, което ще му помогне да опознае себе си, да открие истинската си сила и това, което всъщност го движи напред. Защото излизайки от зоната си на комфорт, в планината, сред дивото, можеш да усетиш живота си по напълно нов начин.

Филм за пътуване... с охрана: Бавен Запад

Екшън, Англия/Нова Зеландия

 

Действието се развива в края на XIX век – филмът разказва историята на 16-годишния Джей Кавендиш (Коди Смит Макфий), който е пътувал от Шотландия до Колорадо, за да се срещне отново с жената, в която е влюбен. Той веднага се сблъсква с опасностите на пътя и се присъединява към мистериозния пътешественик Силас (Майкъл Фасбендър), който се съгласява да го охранява срещу заплащане. Пътешествието на Джей е пълно с опасности, скандали и насилие и той осъзнава, че за невинните Америка е сурово място.

Филм за Куба: Венеция

Драма, Куба 

„Венеция“ е пътуване в реалността, което разказва за преживяванията на три героини в драматична и емоционална ситуация, в която всяка от тях ще трябва да се изправи срещу превратностите на живота. Моника, Виолета и Майелин работят в козметичен салон. В деня, в който взимат заплата, те отиват да купят рокля за едната от тях и така започват неочаквано пътешествие из подземията на нощния живот в Хавана. Призори, изтощени и без стотинка, те започват да мечтаят да си отворят собствен салон и да го нарекат „Венеция“.

Филм, който да гледате на Хелоуин: Вещицата

Хорър, САЩ/Канад 

Нова Англия, 1630 г. Заради заплахата да бъде отлъчен от църквата, един английски фермер напуска колониалната си плантация и се заселва със съпругата и петте си деца на отдалечено парче земя в близост до гората, която е обитавана от неизвестно зло. Странни и тревожни неща започват да се случват почти незабавно - животните стават необяснимо лоши, посевите изсъхват, и едното дете изчезва, а другото е очевидно обладано от зъл дух. С нарастващи подозрения и параноя, членовете на семейството обвиняват дъщерята Томазин във вещерство - обвинения, които тя категорично отрича. Докато обстоятелствата стават все по-коварни вярата, лоялността и любовта на всеки член в семейството са поставени на изпитание.

Филм за въображението: Глутницата

Документален, САЩ 

Заключени в апартамента си в Долен Манхатън и невидими за обществото, братята Ангуло научават всичко за заобикалящия ги свят от филмите, които гледат по цял ден. Братята, по прякор “Глутницата”, прекарват своето детство във възстановки на сцени от любимите си филми – те използват с изключително въображение и умение реквизит и костюми, изработени от самите тях. Без приятели и живеещи на социални помощи, те подхранват своето любопитство и въображение с помощта на киното, което им позволява да избягат от чувството на изолация и самота. Всичко се променя, когато един от братята избягва от апартамента и отношенията в дома се преобразяват. “Глутницата” трябва да се научи как да се интегрира в обществото, без да се разруши силната връзка между братята.

Филм за наркокартелите в Мексико: Земя на Дрога

Документален, САЩ/Мексико 

“Земя на дрога” проследява премеждията на две доброволни бойни групи и техния споделен враг – смъртоносния картел на мексиканската наркомафия. В мексиканския щат Мичоакан, д-р Хосе Мирелес или Докторът, повежда “Самозащита” - граждански бунт срещу жестокия наркокартел “Рицари на църквата”, който предизвиква хаос и ужас в региона от години. Междувременно в “Долината на олтара” в Аризона – тесен коридор, дълъг 52 мили, известен като “Кокаиновата алея”, Тим Приковаващият Фоли – американски ветеран, ръководи малка група от бивши военни, наречена “За разбирателство по границата на Аризона”, чиято цел е да спрат разпространението на мексиканските нарковойни отвъд границата с Америка. Документалистът Матю Хайнман се внедрява в сърцето на тъмата, докато Приковаващият, Докторът и картелът се опитват да наложат своята мярка за справедливост в общество, в което институциите са се провалили.

Филм за търсене на съкровище: Кумико, търсачката на съкровища

Драма, САЩ

В тази изпълнена с черен хумор одисея, номинираната за Оскар, Ринко Кикучи (Вавилон) играе Кумико, изнервена бюрократка, чието въображение се издига над ограниченията на ежедневния й живот. Кумико е завладяна от мистериозна стара видеокасета на известен филм, който тя погрешно смята за документален и се фокусира върху сцената, в която куфар с откраднати пари е заровен в замръзналите пустинни полета на Северна Дакота. С убеждението, че съкровището е истинско, тя напуска Токио и любимия си заек Бънзо, за да го открие – само за да се озове в опасно приключение, несравнимо с нищо, което е виждала на кино.

Филм за правата на човека: Малала

Документален, САЩ/ОАЕ 

Малала е интимен портрет на носителката на Нобелова награда Малала Юзафзай, нападната от талибаните и жестоко ранена от куршумен изстрел на връщане от училище в Пакистан. На 15-годишна възраст Малала става мишена, заедно с баща си, защото публично защитава правото момичетата да получават образование. Нападението над нея предизвиква бурна подкрепа в целия свят. Тя оцелява като по чудо и днес е водеща фигура в кампанията за образование на момичета в целия свят, като съосновател на Фонд Малала.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин