Събития през октомври, които не са за изпускане - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития през октомври, които не са за изпускане
Автор: Peika.bg
Събития през октомври, които не са за изпускане

Октомври е месец на контрастите – с първите истински студени дни на есента и с последното слънце на циганското лято. В много градове е време за празници на плодородието, клубната сцена се раздвижва, театри и опери откриват сезона. Вижте какво предстои този октомври и изберете своето събитие - по света или у нас. Последвайте линковете за повече информация.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Sofia Biting Docs - фестивал за документално кино

28 септември - 6 октомври, София

Хапливите документални филми на Sofia Biting Docs идват за четвърти път в София. Спектърът на темите е широк, като тази година акцент е музиката... Следете акценти и програма на Sofia Biting Docs - фестивал за документално кино.

*

Зелени дни - вход свободен

30 септември - 2 октомври, Градската градина

Седмото издание на „Зелени дни“ ще се проведе в Градската градина (около мястото на бившия мавзолей). Завръщането в сърцето на София на най-стария фестивал - изложение на отговорния бизнес, ще привлече вниманието на софиянци и техните гости, както и на бизнеса, към производители и дистрибутори на натурални и био продукти, малко познати туристически дестинации и български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството. Своята дейност ще представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации. Повече за Зелени дни.

*

Семейна събота в музея

1 октомври, Политехнически музей

Темата по случай Деня на музиката – 1 октомври: Елементите на музиката. Как работи музиката? Има ли в нея логически зависимости? Има ли в нея математика? Кои са отделните елементи на музиката – тон, ритъм, метрум, мелодия, акорд. Как да свирим със сламка и какво представлява октавата. Тези и още много любопитни неща ви очакват в музея тази събота за Деня на музиката! Повече за Семейна събота в музея. 

*

Sofia Live Club - програма за октомври

1-31 октомври, София

С настъпването на есента дойде и време за откриване на новия сезон в Sofia Live Club. Сред големите имена, които ще се изявят на сцената на клуба, са Орлин Павлов и Бобо (1.10.), Поли Генова (7.10.), Mango Duende с трибют на Buena Vista Social Club (8.10.), Михаела Филева (22.10.), Любо Киров (28.10.), Азам Али (29.10.), a нa 31.10. ще се четат страшни приказки в Пощенска кутия за приказки. Вижте пълната програма на София Лайв Клуб за октомври.

*

Въртидрешка – събитие за размяна на дрехи

2 октомври, Betahaus

Добра новина за всички, търсещи сезонно модно вдъхновение. Създателите на „Empty Your Wardrobe” се завръщат с ново име, свеж полъх и много идеи. На 2 октомври 2016 г. – неделя, Betahaus Sofia ще събере готини хора, интересни дрехи и много творчески работилници. Размяната на дрехи, започва точно в 10 ч. Не е необходимо предварително записване. Всеки, който има ненужни дрехи в гардероба си, може да дойде и да ги замени за други, които отново да облича. Изискването е те да са запазени, чисти и добре изглеждащи. Няма ограничение в бройката, която всеки ще вземе обратно. Артикулите могат да обхванат дамски, мъжки, детски – дрехи и аксесоари. Качеството на това, което ще вземеш, зависи от това, което ще подбереш за размяна. Повече за Въртидрешка.

*

CineLibri - кино-литературен фестивал

5-16 октомври

Над сто прожекции на осемнайсет пълнометражни и един документален филм влизат в програмата на CineLibri 2016. Второто издание на кино-литературния фестивал ще покаже 10 национални и една световна премиера от 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Враца, Видин, Търговище и Сливен. Специалните гости тази година ще са Фредерик Бегбеде, Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн – знаменитости от световна величина с неоспорими постижения в областта на киното и литературата. Вижте повече за фестивала CineLibri, както и нашите любими филми от фестивала.

*

Фестивал на комедията

6-25 октомври

20 поредни дни комедия на световно ниво. Този октомври фестивалът ще се проведе за трети път и се очаква да събере над 3000 фена на стендъп жанра. Официалното откриване ще бъде на 6 октомври. Събитието ще продължи до 25ти октомври. В рамките на фестивала ще можем да гледаме 25 шоута с най-забавните български стендъп артисти и световноизвестни комедианти от чужбина, да разгледаме изложба с историята на стендъп комедията и да разберем повече за най-добрите комици от цял свят. За ентусиастите аматьори ще има двудневен уъркшоп с професионални комедианти, които ще разкрият някои от тайните на сценичното изкуство, а също и възможност да се пробват на сцената в Open Mic вечери, в които непрофесионалисти застават пред отворения микрофон и изпитват таланта си да разсмиват хората. Подробности за Фестивала на комедията.

*

Концерт на Остава

8 октомври, Терминал 1

Остава ще свирят на живо в Терминал 1, ще ги подгреят Jin Monic. Повече за концерта тук.

*

Creatorium - лабиринт в лабиринта

30 септември; 4, 11, 12 октомври

Уреди си среща с Министерство на неизвестното и се впусни смело в приключението, наречено Creatorium -театър на сетивния лабиринт. Kакво те очаква: Едно театрално преживяване, в което зрителят не се е разположил удобно на седалка, а е поканен да премине през куп различни преживявания. Близо два часа преминават неусетно, когато сетивата и емоциите ти са непрестанно провокирани. Тук няма сценарий, нито послание. Какъв ще е твоят сценарий – избираш ти. Какво е значението на историята – определяш сам. Нужно е предварително закупуване на билет и резервация на час. Подробности за Creatorium

*

Как да печелим от интернет - семинар на Александър Ненов

13 октомври

Един от най-успешните Интернет предприемачи в България, автор на 2 книги за интернет бизнес е готов да отговори на всичките ви въпроси и да ви помогне да откриете своя начин да печелите от интернет. Александър Ненов вярва, че всеки може да печели от безкрайния пазар в мрежата. Участвайте в събитието, за да разберете кой е правилният път за вас!

» Как да печелите от своя уебсайт
» Как да печелят от интернет БЕЗ да имате уебсайт
» Как да изградя уебсайт за (без пари) - и много други

Подробности за семинара.

*

HackConf - вход свободен

15-16 октомври, зала 3 на НДК

HackConf е ежегодна технологична и мотивационна конференция, състояща се в СофияБългария. HackConf 2016 ще надгради започнатото през миналата година, темата ще бъде "Как да станем по-добри програмисти и IT специалисти?". 
HackConf2016 е безплатна и отворена за хора от цялата страна! Подходяща е за младши и опитни разработчици, ученици, студенти и любители. Повече за събитието.

*

Концерт на Ищар в София

18 октомври

България ще бъде една от първите страни в Европа, които ще чуят на живо най-новия албум на световноизвестната етно изпълнителка Ищар. На 18 октомври любимката на българската публика ще излезе на сцената в зала 1 на НДК заедно с мултиинструменталния си бенд, за да изпее голяма част от чисто новите си композиции, както и най-популярните си парчета. Повече за събитието тук.

*

Кирил Николов-Дизела - 72 дни около Витоша

28 октомври

След като две поредни години Кирил Николов-Дизела се изправя пред най-дългия туристически маршрут в България – Ком-Емине, като втория път през 2015 г. завършва с рекордните 4 дни, 13 часа и 05 минути, тази година Николов отново се впуска в надпревара с времето. Този път целта е да избяга обиколка на Витоша за рекордно време под 8 часа. Подробности за опита за рекорд тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

One Architecture Week - вход свободен

30 септември - 10 октомври

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда - One Architecture Week влиза в панелните квартали. Локацията тази година е третият по големина панелен квартал в България - Тракия в ПловдивМотото е Действие. Полезни практики от панелните квартали. Форумът с лекции на архитекти и студиа от 14 държави е на 8 и 9 октомвриЦентрална тема на One Architecture Week 2016, която се интерпретира чрез проучване, изложби, намеси и форуме трансформиращата сила на гражданското участие във формирането на градската среда -как жителите на един панелен квартал са се намесвали през годините и са променили характера на квартала, как тяхното участие го прави жив и не-статичен модел. Повече за събитието. 

*

One Dance Week

9-30 октомври

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс One Dance Week се завръща в Пловдив от 9 до 30 октомври. Деветото издание на фестивала ще представи работата както на най-новите имена от света на съвременния танц, така и на световно известни компании, определящи тенденциите в сферата на изпълнителските изкуства. Тазгодишната селекция на фестивала включва хореографи и компании от САЩ, Канада, Швейцария, Испания, Корея, Тайван, Чехия и Франция, които ще демонстрират различията и многообразието на съвременния танц. Повече от акцентите на One Dance Week.

*

Капана фест

14-16 октомври

Този октомври ще се проведе 4-то издание на превърналия се в една от емблемите на Пловдив - Капана Фест, традиционно разположен в сърцето на творческия квартал на Града под тепетата! Тази есен картата на дейностите  в "Капана" се разширява, музикалните сцени се увеличават, а публиката, до която достигат активностите става още по-многочислена, благодарение на  техническо нововъведение - видео стрийминг, който ще предава всичко най-интересно в реално време. Повече за Капана фест. 

*

Между два свята - изложба на Найден Станчев

до 29 януари, културен център Бялата къща

С изложбата „Между два свята” Найден Станчев отваря пред нас една врата на мисли, усещания и преживявания, свързани не само с жената и мъжа, а с минало и настояще. Свят на легенди, свят на приказки, на чудното и необикновеното. Найден е магьосник-разказвач. Попаднали в магията на картините му,  ние се връщаме към онзи, запечатан в паметта ни момент на необикновеното, приказното и прекрасното. Повече за изложбата. 

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Чудобой

2 октомври, Чудните скали

„Чудобой” е състезание за ентусиасти и любители на изживяванията сред природата. В него са включени различни спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи. Състезанието е между отбори от по двама души, поне единият от които трябва да е пълнолетен. Ще бъдат изготвени две трасета – за група „Хоби“ и „Елит“. Разликата между тях е в техническата сложност и дължина, изискващи значително по – добра физическа подготовка за група „Елит“. Целта на състезанието е да се премине възможно най - бързо през всички етапи в определена последователност. Контролното време на отборите ще бъде 16:00 ч. След това състезателите прекратяват участие и се придвижват към старт - финала. Вижте пълните правила и как да се запишете за Чудобой.

*

СЪБИТИЯ В ХАСКОВО

Джаз фестивал Хасково - вход свободен

26 септември - 1 октомври

Първото издание на Фестивала Haskovo Jazz се провежда през 1997 г. Оттогава ежегодно в края на септември Хасково заживява с великолепието на джаз музиката. Вижте програмата на джаз фестивала в Хасково за 2016 г.

*

СЪБИТИЯ В СТАРА ЗАГОРА

Държавна опера Стара Загора - програма

4-29 октомври

Новият сезон на Държавната опера в Стара Загора започва с класики като Тоска и Травиата, оперети и мюзикъли за деца. Вижте пълната програма на Операта в Стара Загора

*

СЪБИТИЯ В ИСПЕРИХ

Панаир на царевицата

3-7 октомври

Всяка година в началото на октомври в Исперих се носи ухание на качамак. По време на Панаира на царевицата може да видите много атракции, възстановки на обичаи, седянка с песни и танци, игри за деца, работилница „Царевични фантазии”... Кулминацията настъпва по време на царевичното парти центъра на Исперих с варене и дегустация на качамак. Повече за събитието и програма. 

*

СЪБИТИЯ В СЕЛО СЕЛАНОВЦИ

Кукурузени усмивки - фолклорен събор  - вход свободен

14-15 октомври

Предстои провеждането на 14 и 15 октомври 2016 г. по време на празника на село Селановци - Петковден, вече по традиция на Единадесети международен фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки“. Освен “Кукурузени усмивки”, селановският събор предлага различни мероприятия, които гостите могат да посетят по време на панаирните дни: празник в детската градина; спортен празник, включващ игри, крос и майсторски умения по колоездене; изложба на селановски творци; народни борби; канадска борба; футболни срещи на ФК “Дунав 2016” Селановци с гостуващи отбори и тенис на маса. Подробности за събора. 

***

В ЧУЖБИНА

Октоберфест

до 5 октомври, Мюнхен, Германия

Изпийте своя дял от милионите литри бира, които биват консумирани всяка есен по време на най-прочутото бирено събитие в света - Октоберфест. Подробности и полезна информация за Октоберфест.

*

Skopje Jazz Fest

13-16 октомври, Скопие, Македония

Джаз през октомври в западната ни съседка може да означава само едно – отново е време за джаз фестивала в Скопие. Световни имена и местни изпълнители свирят в клубовете до сутринта. Повече за Skopje Jazz Fest.

Eurochocolate – Фестивал на шоколада

14-23 октомври, Перуджа, Италия

По време на ежегодния фестивал Eurochocolate италианският град Перуджа се превръща в истинска висококалорична приказка. Твърде изкушаващо, за да е истина. Повече за Eurochocolate – Фестивал на шоколада.

*

Търсете сред стотици интересни събития в България и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин