Манастири около София – поклоннически уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манастири около София – поклоннически уикенд
Автор: Зара Янева
Манастири около София – поклоннически уикенд
Снимка: Булфото

Много отдавна си мечтая да покоря и аз прословутия Камино де Сантяго и да стана пилигрим. Но какво да направя, като съм в София и не мога да си позволя един месец в Испания! Е, има начин да се почувствам и аз като поклоник, дори за малко. Дори в София. Имаме толкова много манастири, някои от които току под носа ни, че пролетните уикенди ни зоват с пълен глас. А колко от тях можете да посетите за един ден?


Драгалевският манастир

Много известен манастир около София, но именно поради това и доста шумничък, особено през уикенда. Самата местност е прекрасна, а в комплекса има какво да се види - например старата запазена църква от 15-и век. Спомням си, че не ни хареса, че пред самия манастир се продаваха някакви неща, но ако се абстрахирате от осъвременяването на светите места, можете да се насладите напълно на прекрасната разходка. Стига се по път, който се отделя от шосето кв. Драгалевци – х. Алеко. Спортно настроените да се мятат на колелата!

Прочетете още за Драгалевския манастир

Боянската църква

Така и така сте в района, можете да се отправите към Боянската църква, а можете да стигнете до нея и с градския транспорт (автобус 64, спирка Боянско ханче). Също „култово” място, дори културен символ на страната. Ще се нагледате на уникални фрески и екзотични секвои, засадени от Фердинанд, които в момента придават приказен и величествен вид на мястото. Не напразно тази древна църква е обявена за културно наследство. Онемявам от стенописите.

Германски манастир

А сега малко да пообиколим София. И направо към село Герман и неговия манастир „Св. Иван Рилски Чудотворец”. Като стигнете в селото, пътят към манастира е вляво, един много тесен асфалтиран път, истинско предизвикателство за колоездачите. Но затова пък горе си заслужава! Тихо, спокойно място със своето предание – тук е било второто отшелничество на Иван Рилски. Не се учудваме, че именно този кът е избрал светецът. Около манастира има полянки и прекрасни места за разходка и презареждане на батериите от градския живот.

Кремиковски манастир

Друго чудесно място, до което обаче се стига през необичайни гледки, е Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец”. Ние го превзехме с велосипедите, като карахме по Ботевградско шосе доста дълго, а после се полюбувахме на индустриалния пейзаж, че дори се и изгубихме из старите соц сгради на комбинат „Кремиковци”. В огромния двор на завода беше пълно с бездомни кучета, така че набързо си плюхме на петите и право към манастира! Но там вече заслужено си починахме от бясното въртене на гуми и тежките гледки по пътя. Мястото е прекрасно, манастирът е не особено посещаем явно, защото почти нямаше хора, но е поддържан и явно подновен. На връщане минахме покрай една конеферма и заснехме залеза на фона на конска грива.

Горнобански манастир

И от Кремиковци – към квартал Горна баня. След вилната зона, на около 5 км, ще откриете още едно закътано чудо - манастира „Св. и св. Кирил и Методий”, понякога наричан Горнобански, понякога – Люлински. Да, добре дошли в Люлин планина! Още едно място, скрито от погледа на града, но предлагащо отмора и чудесни гледки, стига да пожелаете. Манастирският комплекс е бил доста голям навремето, но от него сега е останала само църквата, чиято история ни връща към 15-и век. Този манастир също има интересна история. В него са били пренесени мощите на сръбския крал Стефан Милутин и затова е бил наричан „Свети Крал”. Мощи там вече няма, но стенописите са интересни, а за местността – нямам думи. Направо тръгвайте сами да се уверите колко изненадващо поклоническа може да се окаже една обиколка на покрайнините на София!  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Vqra Petrova, 05.07.2013 | 11:34
много добри идеи за уикенд разходка около софия.
Krum Tonev , 04.07.2013 | 13:06
Всички съм ги посетил, друго си е да си поклонник :)
ruslana, 04.07.2013 | 11:47
Много красиво,манастири има покрай доста от градовете,така че ако иска човек лесно може да си намери някои на близо.
Kremena Peteva , 03.07.2013 | 15:14
ще ги посетя при първа възможност
Kasiopeq Haralampieva, 03.07.2013 | 15:00
около пловдив също има хубави манастири
Uchtiviq Los , 03.07.2013 | 11:59
На мен ми се ходи на Рилския манастир, мисля това лято да се разходя до там, ходих веднъж и то като бях на 6-7г. така че може да се каже,че нищо не помня.
Охльо Бохльо, 03.07.2013 | 11:41
:) Има много интересни манастири около София,че и къде ли не из страната, само желание да има човек!
Абонирайте се за нашия бюлетин