8 неща, които не знаете за ескимосите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 неща, които не знаете за ескимосите
Автор: Георги Василев
8 неща, които не знаете за ескимосите

Ескимоси, ескимауси, инуит-юпик, инупят-юпик. Има много имена за тези смели хора от севера, живеещи в едни от най-суровите условия, познати на човечеството.

Но какво всъщност знаем за тях? Освен иглутата, харпуните и закачулените палта от козина, повечето хора знаят много малко за тези исторически ловци-събирачи и начина им на живот в модерните времена.

8. Защо се казват ескимоси

Въпреки че в повечето случаи се използва с неутрално значение, терминът "ескимос" се смята за расистки, както терминът "индианец" е расистки за коренното население на Америка. Въпреки че се смята, че думата произлиза от френски или датски, най-вероятно корените й могат да се намерят в индианските езици. Учените спорят дали значението на "ескимос" е "човек, който яде месо" или "човек, който прави обувки за сняг".

Повечето ескимоси смятат тази дума за обидна. Общоприетата, политически коректна дума е "инуит". Така се определят и повечето от тях.

7. Ескимоската целувка

Ескимоската целувка представлява интимен акт, при който двама души търкат носовете си в знак на привързаност. По принцип се смята, че инуитите са заместили целуването с този жест, защото при обикновената целувка, слюнката може да замръзне, като по този начин "заключи" устните им по неудобен, дори опасен начин. Въпреки това има нещо повече - ескимоската целувка се нарича "куник" и е вид интимен жест, който най-често се практикува от двойки или деца и родители. Въпреки че изглежда сякаш участниците си търкат носовете, те всъщност душат косата и бузите си (в човешките бузи има ароматни жлези). По този начин хора, които не са се виждали от дълго време, могат бързо да си припомнят един друг, чрез специфичната миризма.

6. Какво ядат ескимосите

Ескимосите винаги са били отлични ловци, които могат да хванат почти всичко. Животните, които най-често ловуват, включват елени, нарвали, моржове, тюлени и различни видове риба и птици. Дори полярните мечки понякога стават част от менюто им. Има много традиционни методи за приготвянето на храната: изсушаване, пържене в тюленова мас или заравяне, докато не се постигне естествена ферментация. Някои храни не се готвят изобщо. Замръзналата сурова бяла риба се смята за деликатес.

Въпреки че диетата на инуитите разчита предимно на месо (много рядко на плодове и водорасли), лесно можем да предположим, че това води до сериозни здравословни проблеми. Напротив - инуитите, които следват този начин на хранене, се смятат за едни от най-здравите хора на планетата. Този "инуитски парадокс" от много време е обект на научни изследвания.

5. Иглуто, мой дом

Иглутата са типичният дом за всеки ескимос: конструкция с формата на купол, построена от големи парчета лед и сняг. Умно убежище, сътворено от самото нещо, което изисква направата на убежище, иглутата използват изолиращите качества на снега, за да създадат удобство. Въпреки че повечето хора си представят иглутата като малки снежни куполи, те се срещат в различни форми и размери... както и материали. Всъщност за инуитите думата иглу означава "сграда, в която живеят хора". Всяка сграда, независимо от размера, формата или материала. Това означава, че най-вероятно четете тази статия в иглу.

4. Думи за сняг

Едно от първите неща, които изскачат в съзнанието, когато чуете думата ескимоси, вероятно е, че те имат абсурдно много думи за сняг. В зависимост от това кого попитате, ще разберете, че инуитите имат между 50 и 400 различни думи, всички описващи замръзналата вода.

Всъщност, това не е точно така. Идеята за множеството думи за сняг е създадена по невнимание през 19-и век от антрополога Франц Боус, който е живял и изучавал ескимосите и техните навици. Боус е бил впечатлен от сложните термини, които те използвали, за да опишат замръзналия терен: айяилокоя означава "сняг, който пада нежно", пиегнартоя означава "сняг, който става за шейна" и т.н. Той забравя да вмъкне, обаче, че езикът на инуитите е създаден по такъв начин, че слива няколко думи в една, като по този начин създава впечатлението, че цялата фраза е само една дума.

Всъщност, инуитите имат точно толкова думи за сняг, колкото и ние. Езикът им позволява сливане на думите, така че значението на една дума, може да варира от "да, снегът е хубав" до "този сняг е подозрително жълт, а вчера не беше така".

3. Броня

Ескимосите са доста опитни в правенето на топли, издръжливи дрехи. Въпреки това, когато са разчитали изцяло на лова за оцеляването, те са били и много талантливи в правенето на брони. Голяма част от животните, които те са ловили, са били опасни, а никой не би искал да се изправи срещу масивен звяр без каквато и да било защита.

Традиционната ескимоска броня е пластичната и най-често се състои от кости (обикновено от морж). Въжета от необработена кожа помагат да се задържи бронята заедно. Дизайнът до някаква степен напомня на този, използван от древните японски бойци. Фактът, че инуитите са успели да измислят такава функционална броня, разполагайки само с костите на животните, които са ловили, говори много за тяхното новаторство и талант за оцеляване.

2. Оръжия

Въпреки че контактът с други култури дава на ескимосите достъп до огнестрелни оръжия, традиционните инуитски оръжия са направени от подръчни материали (като например дърво и камък), както и от убити животни. Костта е била главен елемент при създаването на оръжия. Сопи, ножове от кост, копия и харпуни са били най-често срещаните оръжия. Лъкове, дори ласота са правени от кожа, кост и сухожилия.

Тъй като повечето оръжия са използвани главно за лов и месарство, те са създадени, за да нанасят максимална щета. Остриетата често са били назъбени, за да разкъсват, а не за да пробиват. Това, комбинирано с факта, че същите оръжия са били използвани и при военни положения, правело инуитските войни доста плашещи за враговете им.

1. Бедност

С напредването на модерния живот инуитите са изправени пред съдба, подобна на други полуномадски племена - като австралийските аборигени. Техният "модернизиран" живот среща повече бедност и безработица от останалата част на западния свят. Това, заедно с дискриминацията и игнорирането им като култура (в частност от САЩ), води до много социални проблеми, като например алкохолизъм. Западната храна, както и не толкова динамичният живот водят и до здравословни проблеми.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин