8 причини да посетите Босна и Херцеговина - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 причини да посетите Босна и Херцеговина
Автор: Peika.bg
8 причини да посетите Босна и Херцеговина
Снимка: Franco Pecchio

Много хора все още свързват Босна и Херцеговина с кръвопролиятата в страната от началото на 90-те години. Това я извади от туристическите потоци в следващите две десетилетия, но от друга страна, я запази почти непокътната и сега балканската държава може да използва това, за да започне да развива успешен туристически бизнес.


Босна и Херцеговина има какво да предложи на посетителите си, а тук ще посочим само няколко от причините за това.

1. Сараево

Въпреки че голяма част от града е била разрушена по време на войната, в наши дни Сараево се завръща към живота с бързи темпове. Самият град е приятен микс от Изтока и Запада, като на места има общо с Виена, колкото и с Истанбул. Османското минало може да бъде усетено по калдъръмените улици около Баскарсия, а австро-унгарското влияние пък си личи най-много по улиците около Ферхадия. Разбира се, останките от войната също са там – дупки от куршумите по стените на някои сгради, както и гробищата по хълмовете около града.

36787

2. Невероятната природа

Не е възможно да не се влюбите в природата на Босна и Херцеговина. Огромното разнообразие от скалисти планини, сини реки, красиви водопади и невероятни долини покриват страната. Босна има и 25 километрова ивица на адриатическото крайбрежие, която обаче е притисната от хърватския и черногорския бряг.

3. Историческите градове

36785

Освен Сараево, в Босна има и доста други места, които си заслужават посещението. Един от най-впечатляващите в страната е Мостар, известен с османската си архитектура и особено с известния Стари мост. Мостът е бомбардиран по време на войната през 1993 година, но е възстановен. Стари мост е дълъг 24 метра, а местните младежи имат традицията да скачат от него, за да се гмуркат в река Неретва. Друг град, заслужаващ внимание носи името Яйце и е разположен на хълм, на който има средновековна крепост и водопад в основите й.

4. Хората

Местните хора са много гостоприемни, въпреки ужасите на войната, на които са станали жертва. Босненците са толкова услужливи и приятелски настроени, че винаги ще ви сипят кафе и ще ви нагостят.

5. Кафето

36786

Социалният живот на Босна се върти около кафето. Местните настояват, че то е различно от турското, въпреки че си приличат. Босненското кафе се прави на джезве и става много силно, затова му се добавят бучки захар. В страната можете да намерите и по-леки, западни кафета, които се поднасят със сладкиши. Разбира се, при това положение, кафенетата са навсякъде.

6. Цените

Сараево е една от най-евтините столици в Европа, а в провинцията цените са дори по-ниски. Храненето навън може да струва под 3 долара, което е доста по-евтино в сравнение със съседни държави като Хърватска и Черна гора. На пазарите на Сарево можете да намерите  всякакви много интересни неща, включително писалки, направени от куршуми, останали от войната.

7. Религиозно разнообразие

36784

Населението на страната е доста смесено, въпреки войната. В Босна преобладават джамиите, но има и много църкви. В центъра на Сараево можете да видите джамия, синагога, католическа църква и православна църква една до друга.

8. Приключенията

Почитателите на приключенията обичат Босна. Скалистите планини там са отлични за пешеходен туризъм и катерене, рафтинг, парапланеризъм и планинско колоездене. Все пак, препоръчително е да се придържате към установените маршрути, заради опасност от останали от войната мини.   

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин