7 подценявани (незаслужено) дестинации на Балканите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 подценявани (незаслужено) дестинации на Балканите
Автор: Peika.bg

Туристическите дестинации на Балканите не са една и две, но повечето са доста по-неизвестни в сравнение с тези на Запад. Понеже мислим, че на полуострова със сигурност има какво да се види (известна част от това сме го видели с очите си), решихме да обърнем прожекторите към няколко дестинации от региона.


Те имат какво да предложат, но по-често не излизат на първите места, когато се обсъждат вариантите за почивка. 

Вижте ги и ще разберете, че те със сигурност трябва да попаднат във вашия списък за посещения за тази година.

Най-малкото: по-близо са и са по-евтини от тези на Запад.

Керамоти, Гърция

32657

Керамоти е добре известна дестинация за българските туристи, но в общоевропейски план не е толкова популярна. Вероятно това се дължи на факта, че няма нищо общо с големите туристически комплекси, с техните ол инклузив пакети и тълпите от хора, които са привлечени от тях. Плажната ивица на Керамоти е голяма, с хубав пясък, а местните са известни с гостоприемство и чудесна кухня. Мястото е идеално за приятна, спокойна почивка на отличен климат, освен това в Керамоти можете да се разберете еднакво добре на български и английски. А фериботът за Тасос заминава от простанището на Керамоти на всеки час. Вижте повече за Керамоти тук.

Одрин, Турция

32654

Одрин е много древен град, чиито жизненост и значимост не се променят от историческите фактори. В миналото е бил с изключителни търговски и военни функции в пределите на Византия, България и Османската империя, а именно там цар Калоян е разбил кръстоносците през 1205 г.

Днес Одрин е известен като многолюден търговски център на турци, гърци и българи, както и с множеството си джамии и минарета. Там е и Селимие джамия – истинско чудо със своите 70-метрови минарета. Одрин е известен с кухнята си, както и с прочутия Музей на здравето, а освен с исторически паметници градът се слави и с един любопитен факт – всеки юни там се организират пехливански борби, които се считат за най-древните организирани игри след Олимпийските. Научете повече за Одрин тук и тук.

Мечавник, Сърбия

32655

Мечавник (известен още като Дървенград и Кюстендорф) е традиционни село, измислено и създадено от известния режисьор Емир Костурица за филма му „Животът е чудо“. Мястото е близо до Ужице, на 200 километра от Белград. 

Самият Костурица твърди, че е искал да направи Мечавник, защото собственият му град Сараево е бил разрушен по време на Югославските войни от началото на 90-те. Идеята му е била там да се организират семинари за хора, които се занимават с изкуство. Концепцията е това да е отворено място за културни дейности като самото място да е своеобразна контра-реакция на глобализацията. Вижте повече за Мечавник.

Призрен, Косово

32658

Призен е град в Косово с население от 178 хиляди души, което го прави втория най-голям град в Косово. Това вероятно е мястото, където ще видите по-доброто лице на Косово - религиозен мир, ниски цени и вековно историческо наследство, в комбинация с характерен балкански дух на по кафенце. Мястото е отлично и за фотографи.

Разберете повече за Призен тук.

Шкодра, Албания

32652

Шкодра е древен град, който в наши дни е икономически и образователен център. Там се произвеждат различни електрически и механични компоненти, както и текстилни, и хранителни продукти. Културният живот също не куца - обществената библиотека в града съдържа над 250 хиляди книги, в града има галерия на изкуствата и музей на историята. Шкодра е център на исляма в Албания със своите 17 джамии и единственото място в страната, където се обучават висши мюсюлмански свещеници.

Основните туристически атракции са замъкът на Шкодра, турската баня, Главната джамия, езерото Шкодра и др. Разберете кои са другите туристически дестинации в Албания.

Котор, Черна гора

32653

Котор е разположен на усамотено място в Которския залив, а населението му е 13 510 души. Още от Средновековието градът е важно пристанище, за което венецианците са издигнали внушителни отбранителни укрепления. В последните години Котор се превръща в туристическа дестинация по земя, както и с туристически круизи.

Туристите са привлечени от града, заради красотата на местността, както и от стария град на Котор, който е част от историческото наследство на ЮНЕСКО. Той е един от най-запазените средновековни градове в адриатическия регион, а в него има забележителности като катедралата Свети Трифон (построена през 1166 г.). Разберете повече за други интересни дестинации в Черна гора.

Крайова, Румъния

32651

Крайова е шестият по големина град в Румъния и един от най-основните на запад от БукурещГрадът не е подминат от ужасни унищожения през вековете: земетресение през 1790 г., чума през 1795 г. и турското нападение през 1802 г. (когато градът е опожарен). Въпреки това, Крайова остава основен търговски център, а туристите могат да се насладят на катедралата Свети Димитър, църквата Мадона Дуду, Ботаническата градина, паркът Николае Руманеску и др. Разберете кои са другите примамливи туристически дестинации в Румъния.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин