5 малко известни, но страхотни места в Румъния - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 малко известни, но страхотни места в Румъния
Автор: Мария Ангелова

Румъния – ей я, къде е. Особено ако обитавате северните български ширини, можете да я посещавате често и да изследвате необятните пространства на северната ни съседка. И ако организираните екскурзии и световните пътеводители са установили стандарт в румънските дестинации (общо взето обхващащ БукурещБрашовСинаяБран), ние имаме удоволствието да ви разкажем за 5 не толкова известни, но страхотни места:

Солната мина Салина в Турда

Да се спуснеш в солната мина Салина в Турда, Румъния е все едно да слезеш до центъра на земята. След разходка по входната галерия, чиито стени са покрити със солни кристали (сол е, няма нужда да близвате за проверка, ние вече го направихме!), следва поредица от галерии, сякаш излезли от фантастичните романи. Но онази част на мината, заради която си струва да пропътувате целия път от Българиятова са големите подземните зали. Мащабите са отвъд въображението, а подробности за солната мина Салина в Турда ще откриете тук.

24127

*

Трансфъгърашкото шосе

Известно като Пътя на Чаушеску, Трансфъгърашкото шосе в Румъния е вероятно най-живописният маршрут за шофиране в страната. Стигнете ли дотук, очакват ви 90 км завои и извивки през най-високите части на Карпатите. Причината за появата на виещото се шосе е скорошното нахлуване на съветските войски в Чехословакия (1968 г.). Чаушеску се страхувал, че може неговата страна да бъде сполетяна от същата съдба и решил да се подготви навреме, като осигури бърз военен маршрут през планините.

Научете още за Трансфъгърашкото шосе.

24038

*

Крепостта Рупея

Тази внушителна крепост се вижда от пътя, когато пътувате от Брашов към Търгу Муреш, но малцина отбиват да я разгледат отблизо. Съществувала е още от времето на древните даки, впоследствие е преустройвана. От кладенчето й може да се пие вода.

Подробности за крепостта Рупея.

27105

*

Село Бузеску

Ето ви и една по-различна забележителност. Феерия от ярки фасади, огромни външни стълбища, балюстради, гръцки колони и всевъзможни кулички. Ако си мислите, че това е някакъв филмов декор, сериозно се заблуждавате. Село Бузеску си е съвсем истинско и се намира на няколко километра от румънския град Александрия. Огромните къщи се обитават от местни цигански барони. Легендите говорят, че те са натрупали състоянието си от търговия с метал. Научете още за село Бузеску.

6671

*

Крайова

Крайова отскоро започва да навлиза в кръгозора на българския турист. Това е един от големите румънски градове, оживен, с университет, летище и красиви запазени сгради на възраст повече от век. И освен всичко останало, е само на 80 км от границата при ВидинКалафат. Където отскоро се минава по-бързо и лесно по нов-новеничкия Дунав мост 2 (или мост Нова Европа).

Вижте какви забележителности в Крайова можете да посетите.

23084

*

Открийте още идеи за пътуване в Румъния!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Todor Todorov, 12.04.2015 | 14:36
Цяла Румъния е едно вълшебство, прекрасни пътища, евтини хотели, много забележителности, замъци, крепости, прекрасни градове. А и климата е много добър. Вече за трети път я посещавам и съм изминал към 5.000км из Румъния и има толкова много което не съм видял и все е красиво и уникално. Нито в Гърция, нито в Македония, нито в Сърбия има толкова красоти. Една страна която беше на светлинни години от нас назад, а сега е на светлинни години напред.
Абонирайте се за нашия бюлетин