Трансфъгърашко шосе - най-красивият път в Румъния - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трансфъгърашко шосе - най-красивият път в Румъния
Автор: Мария Ангелова

Известно като Пътя на Чаушеску, Трансфъгърашкото шосе в Румъния е вероятно най-живописният маршрут за шофиране в страната. Стигнете ли дотук, очакват ви 90 км завои и извивки през най-високите части на Карпатите.

Пътят свързва областите Трансилвания и Влахия и е построен през 70-те години по заповед на румънския лидер Николае Чаушеску. Причината за появата на виещото се шосе е скорошното нахлуване на съветските войски в Чехословакия (1968 г.). Чаушеску се страхувал, че може неговата страна да бъде сполетяна от същата съдба и решил да се подготви навреме, като осигури бърз военен маршрут през планините

Да шофирате днес по живописните завои на Трансфъгърашкото шосе (Трансфъгърашко = през планините Фъгъраш) е приятно занимание, но строежът му не е бил никак забавна работа. За да се справят със сложния релеф, работниците използвали повече от 6 милиона тона динамит, а най-малко 40 души губят живота си при различни злополуки.

Най-високата точка на шосето е на 2034 м надморска височина. Заради острите завои и резките изкачвания и спускания почти навсякъде ограничението на скоростта е 40 км/ч.

Голямата надморска височина и сериозните снеговалежи са причина обикновено шосето да е затворено от края на октомври до края на юни.

Шосето свързва градовете Сибиу и Питещ, на около 270 км северно от Букурещ. От него можете да посетите красивото циркусно езеро Бъля, където има хижа, кацнала на брега.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин