Крайова: Забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крайова: Забележителности за един уикенд
Автор: Албена Пехливанова

Крайова е един от големите румънски градове, оживен, с университет, летище и красиви запазени сгради на възраст повече от век. И освен всичко останало, е само на 80 км от границата при ВидинКалафат. Където отскоро се минава по-бързо и лесно по нов-новеничкия Дунав мост 2 (или мост Нова Европа).


Площад Михай Витязул

Истинска експлозия от цветя, фонтани, декоративни саксии, а в центъра – статуята на Михай Витязул. Това е румънски национален герой, който за пръв обединява княжествата Трансилвания, Молдова и Влашко. Всяка вечер край уникалните за Румъния пеещи фонтани на площада се събират стотици хора.

Паркът Николае Романеску

Паркът Николае Ромаенску е третият по големина градски парк в Европа. По-известен е като парк Бибеску, тъй като в миналото в центъра му се е намирала къщата на известна крайовска фамилия – Бибеску. В парка се намира и една от най-старите зоологичерски градини в страната (създадена през 1906 г.). Има езера с два острова, река, мостчета, водни каскади. Идеален е за пикник.

Арт музеят

Арт музеят в Крайова се помещава в бивша резиденция, като самата сграда ще ви впечатли с полилеите си от муранско стъкло, венецианските си огледала и тапети от коприна от Лион. В музея има три секции – европейски школи, румънско изкуство и Константин Брънкуш. Допълнителна информация за музея тук.

Музеят на Олтения

Олтения се нарича областта, в която се намира Крайова, а Музеят на Олтения е разположен в три различни сгради с три различни сбирки – природонаучна, археологическа и етнографска. Работи от понеделник до петък (9-13, 14-17 часа). Допълнителна информация за музея тук.

Църкви и катедрали

Църквата на манастира Кошуна е най-старата запазена сграда в града – построена е през 1483 г. Намира се в западната част на града.

Вижте и катедралата Свети Димитър (на румънски Сфънтулу Димитру), която не е чак толкова стара. 

Заведения в Крайова

В Крайова има заведения за всеки вкус – вериги за бързо хранене, местна кухня (опитайте румънските кебапчета – мичи, поднасят се с горчица и като вкус нямат нищо общо с нашите). В централната част можете да си вземете сладолед и да седнете в Английската градина да се порадвате на слънцето и перфектната градинска аранжировка. Тъй като Крайова е град с много студенти, нощният живот е в страхотна форма, баровете са многобройни, а изборът – голям.

Магазини в Крайова

Освен малките магазиннчета, Крайова си има и един мол Electroputere Craiova Mall. Цените са горе-долу като българските.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
ruslana, 20.06.2013 | 14:11
мале каква красота! хич не знаех че е толкова хубаво :П)
Абонирайте се за нашия бюлетин