Розите на Сараево – асфалтът напомня за войната - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Розите на Сараево – асфалтът напомня за войната
Автор: Мира Янева

Ако не се загледате специално, може и да не ги забележите или просто да решите, че са част от неравностите на асфалта. „Розите“ на Сараево. Зад това нежно име се крият следите от бомбите, които югославската народна армия хвърля в града от съседните хълмове по време на войната от 1992-1995 г. При избухването им на асфалта и тротоарите остават дупки, чиято форма е подобна на цвете. Днес някои от тях са оставени непокътнати, а много са запълнени с червена смола и приличат на стилизирани рози по земята.

Ще видите следи от бомбите навсякъде – пред пекарни, магазини, жилищни сгради, паркове. Всяка една „роза“ посочва мястото, където е избухнала бомба и е причинила смъртта на един или няколко души. На някои места на фасадата на близка сграда на метални плочки са написани имената на хората, намерили смъртта си на това място. Като на главната пешеходна улица в Стария град. Повечето „рози“ обаче остават безименни.

Обсадата на Сараево продължава 44 седмици и е най-продължителната за целия ХХ век. Според някои изчисления докато тя трае, средно по над 300 бомби падат в града всеки ден. Въпреки продължаващите реконструкции, по някои сараевски сгради все още се виждат следи от куршуми, а някъде са запазени и цели надупчени сгради.

Според някои жители на Сараево „розите“ са ненужно напомняне за минало, което е по-добре да бъде забравено. Според други най-важната им функция е, че напомнят за събития, които не трябва да се повтарят. Така или иначе днес с подмяната на асфалта „розите“ започват малко по малко да изчезват от улиците на босненската столица. Ако скоро посетите града обаче, загледайте се за малко в краката си. И приемете розите не като туристическа атракция, а като спомен за ужаса на войната.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин