Някъде на запад на Балканите: Долината на река Дрина - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някъде на запад на Балканите: Долината на река Дрина
Автор: Генчо Полихронов

Някъде на запад на Балканите река Дрина тече по границата между Сърбия и Босна и Херцеговина и образува впечатляващ каньон. Само да си седиш нависоко и да се наслаждаваш на гледката на виещата се като конец река в ниското. Или да си долу, в спасителна жилетка, на рафтинг между бързеите през май. А за забавяне на сърцебиенето малко по-нагоре в Тара планина са кацнали две изкуствени езера – Заовине и Перучац, край чиито брегове сърбите събират тен, ловят риба, а зимата карат ски. Изходна точка: град Баина Баща, на брега на Дрина.

Когато край Баина Баща (Bajina Bašta) през 60-те години на миналия век започва строежът на едноименния ВЕЦ, сръбските и японските инженери правят съоръжението така, че вода от язовир Перучац да се изпомпва на височина 600 м нагоре в планината. А за да задържат водата във високите части, построяват и язовира Заовине. Двата язовира нямат индустриален вид, а приличат на планински езера, заради което и сърбите ги обичат толкова много. През уикендите тук е пълно с хора, които дишат с пълни дробове свежия планински въздух. В горите на Тара планина можете да видите последните няколко милиона от развитието на Земята – тук растат дървета от праисторически времена, затова и планината е обявена за национален парк.

Накъдето и да тръгнете, около Баина Баща и язовир Перучац е пълно с места с интересна история. Например, от язовира започва една от най-късите реки на света и най-късата в Сърбия. Официално се нарича Врело, но много сърби й викат просто Година, защото е дълга 365 метра – точно колкото са дните в годината. Буквално за две минути стигате от извора й до мястото на вливането й в Дрина.

А ако искате да добавите и културна нотка на разходката си, отбийте се 6-7 км южно от Баина Баща до манастира Рача. Каменната сграда се издига насред двор с цветя и виещи се лози от близо два века, а преди това тук е имало друг манастир, издигнат около 1200 г. Тук могат да ви се приискат две неща - молитва и почивка.

По цялото поречие на река Дрина има изградени дървени навеси с маси и пейки, за да могат посетителите да се наслаждават на красивата гледка отвисоко. Една от най-известните снимки от района пък е на дървена къщичка, построена току в самата Дрина.

Баина Баща се намира на около 450 км от София.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин