Топ 10 забележителности в Албания - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 забележителности в Албания
Автор: Виктория Трифонова

Ако тази година ви се е приискало да посетите нещо нетипично, екзотично и интересно, но пък не ви се пътува хиляди километри и не ви се иска да похарчите всичките си спестявания, то Албания е мястото за вас. Ето някои от многобройните места в Албания, които заслужават вашето внимание.

Столицата Тирана

Тирана е най-големият град в Албания, макар тук мащабите да са по-малки и от българските – населението на града е около 400 000 души. Забележителностите в Тирана, които не са за изпускане, са пирамидата на Енвер Ходжа (чието събаряне беше узаконено от парламента преди няколко години, за да се построи новата сграда на парламента тук), Джамията Етем Бей, Операта, Националната библиотека, Часовниковата кула и площад „Скендербег“. На площада ще видите статуя на националния герой Скендербег (или Скендербей), който е повел народа в борбата срещу Османската империя. Задължително отделете време да се разходите из града. В някои части ще откриете боядисани в ярки цветове сгради, които показват, че въпреки преживените трудности албанците гледат оптимистично на живота. Едно от нещата, които никога няма да забравите от Тирана, е нощният живот на града. Албанците обичат да се веселят и знаят как да го правят, доказателство за това са многобройните препълнени нощни клубове и заведения.

Берат

Град Берат, известен още като Берати, се намира в южната част на Албания. Архитектурата на града до известна степен напомня тази във Велико Търново - и тук къщите са накацали една върху друга по планински склон. Берат е наричан също така Града на хилядите прозорци заради нетипично големият брой прозорци, с които къщите ви наблюдават. В Берат ще може да се гмурнете в историческото наследство на Албания, да разгледате известната цитадела Берат, църквата Дева Мария и многобройните джамии.

Гирокастра

Град Гирокастра се намира недалеч от гръцката граница и е често наричан Каменния град, поради факта, че тук изобилства от средновековни каменни къщи. В града има запазена византийска крепост, в която може да откриете всякакви оръжия от миналото до днес. Благодарение на своята архитектура градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Също така тук е роден диктаторът Енвер Ходжа.

Шкодра

Шкодра е най-големият град в Северна Албания и се намира на източния бряг на едноименното езеро. Това е един от най-старите градове в Албания. Известна забележителност е крепостта Розафара, от която се открива гледка към езерото. Заслужава си да видите и църквата Свети Стефан, която датира от 13-и век. Музеят за фотоархиви „Маруби“ пази над 500 000 негатива от 1858 г. до днес.

Вльора

Вльора е наричана още перлата на Албанската ривиера и това не е без причина. Дълги плажове, нереално синята вода, широки булеварди с палми и заведения, винаги пълни с хора. Въпреки засилващата се популярност на Албания и Вльора, все още има диви и девствени места, които ще ви очароват.

Античното селище Бутринт

Бутринт е част от световното наследство на ЮНЕСКО и се намира в близост до град Саранда. Тук някога са живели древните гърци, после местността е била превзета от римляните. Именно благодарение на тях Бутринт сега е забележителност, която привлича хора от цял свят. Тук ще може да видите истински римски театър и светилището на бога на медицината Асклепий, което датира от 4-ти век.

Поградец

Поградец е град, разположен на брега на Охридското езеро и само на няколко километра от границата с Македония. Това не случайно е едно от любимите места на албанците. Близостта до езерото дава възможност за плаж, плуване, риболов и всякакви водни спортове.

Круя

Това е град, познат на всички албанци. Тук е роден националният герой Скендербег. Круя не е голям град, но има какво да се види. Освен паметниците на Скендербег, има и известна крепост, построена от него. Тя е служила за отпор по време на османските инвазии.

Плажът в Дуръс

Град Дуръс е някогашната столица на Албания, като освен това има и 10-километрова плажна ивица на Адриатическо море. Синьото море, хубавият пясък и плажните заведения превръщат Дуръс в привлекателна дестинация както за местни, така и за чужденци.

Планината Дайти

В северната част на Тирана има лифт, който ще ви отведе до планината Дайти. Планината е с височина 1613 метра. Оттук се открива прекрасна гледка към столицата Тирана. Това място ви дава възможност да се полюбувате на динамичния град в подножието, без да се налага да сте заобиколени от коли, заведения и шум. 

Вече ви се ходи в Албания?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин