8 забавни факта, които не знаете за Мадам Тюсо - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 забавни факта, които не знаете за Мадам Тюсо
Автор: Стефан Стефанов
8 забавни факта, които не знаете за Мадам Тюсо
Снимка: Abdullah Al-Meshal

„Мадам Тюсо“ е лондонски музей на восъчните фигури, който е известен по целия свят и съответно има клонове на много места – Амстердам, Банкок, Берлин, Холивуд, Лас Вегас, Ню Йорк, Токио и други. Освен богата колекция от восъчни спортни, политически, културни или престъпни герои, от 2010 г. музеят приютява и Лондонския планетариум. "Мадам Тюсо" съществува от 1835 г. и за дългата си история е насъбрал разнообразни интересни факти за своите експонати. Предлагаме ви да видите най-интересните 8 от тях.

Футболни и други принцове 

1. Когато не е истинското превъплъщение на нелепост, легендарният певец Ози Озбърн е истинското превъплъщение на дяволитост. Все пак Ози е англичанин и рокзвезда, така че чувство за хумор не му липсва. През 2010 г. бившият вокал на Black Sabbath се забавлява, преструвайки се на восъчната си статуя в музея в Лондон. Когато нищо неподозиращи хора се приближават, за да се снимат с восъчния си идол, той изведнъж оживява, а очите на феновете се изпълват с ужас и изненада. Не е лесно да си фен на Принца на мрака.

2. Истинските човешки косми по восъчните фигури като бради, мустаци, вежди и коси се нуждаят от миене и стайлинг. През 1996 г. персоналът на музея е шокиран от това, че косата на Хитлер е започнала да расте до степен, в която е имала нужда от подстригване. Вероятно втората им мисъл е била фюрерът да не вземе съвсем да оживее. Но дори и това да стане, винаги има кой да го спре - през 2008 г. мъж нахлу през охраната в „Мадам Тюсо“ в Берлин и му откъсна главата. Не че го е мразил чак толкова, просто е трябвало да спечели един бас.

3. Като става дума за косите на восъчните фигури, някои от тях са по-специални от други. Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо е известен като нарциса на играта и затова държи неговата восъчна фигура (но в Музея на восъчните фигури в Мадрид) да изглежда перфектно. Тъй като косата на неговото копие е истинска и е доставена от Индия, тя изисква специална поддръжка. Заради това португалецът изпраща веднъж месечно личния си стилист да поддържа стайлинга на восъчния Кристиано. Всичко това едва ли е чудно предвид, че Роналдо отвори музей, посветен на... себе си на родния си остров Мадейра.

4. Като стана дума за футболисти, не можем да подминем по-старата попкултурна версия на Кристиано Роналдо. В разцвета на популярността си Дейвид Бекъм беше известен повече от всеки друг спортист на планетата. По време на Световното първенство по футбол в Япония и Южна Корея през 2002 г. негова восъчна статуя беше сложена на свободния тогава четвърти пиедестал на площад Трафалгар в центъра на Лондон. Властите обаче веднага я свалиха, вероятно предусещайки дежурното отпадане на Англия на четвъртфиналите.

Годежи, раздели & други сълзи

5. Фигурата на боливудската звезда Шах Рук Кан е първата в музея, която е получавала предложение за брак. Негова фенка е дошла от Брадфорд до Лондон с годежен диамантен пръстен. Восъчният жених обаче очевидно не е харесал кандидат-булката, понеже не й е дал конкретен отговор...

6. Восъчната фигура на принц Чарлз е първата, която е направена без въглерод. Тя е направена изцяло на ръка и на дневна светлина, а главата е от глина и пчелен восък с органични пигменти. Всички материали за изработката са от рециклирани материали, а скулпторите е трябвало да се виждат на срещи, пътувайки с колела. Добре, че кралица Елизабет не е толкова взискателна, защото нейни восъчни копия в различни пози са били поставяни цели 17 пъти в музея през годините.

7. Един от много малкото хора, които са отказали да им бъде направено восъчно копие, е Майка Тереза. Много други пък са си проправили път към коридорите на „Мадам Тюсо“ умишлено - смята се, че известният убиец Джон Джордж Хайг е посещавал Стаята на ужаса в музея няколко дни преди да бъде арестуван за убийството на 6 жени. Той дори е завещал дрехите от килията си в затвора Уондсуърт на „Мадам Тюсо“.

8. Когато Зейн Малик напусна популярната бой-банда One Direction през 2015 г., от музея в Лондон наеха специален персонал, който да раздава кърпички на ридаещите фенки на бандата. Интересното е, че това е вторият път, когато подобен персонал е бил необходим там. Първият път е било, когато са поставили восъчните фигури на One Direction. Очевидно е, че това е група, при която всичко започва и завършва със сълзи от феновете. И с въздишка на облекчение от всички останали. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин