9 факта за Япония, които не знаеш - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 факта за Япония, които не знаеш
Автор: Peika.bg
9 факта за Япония, които не знаеш

Япония е еднa от най-невероятните страни в света, където вековни традиции съжителстват в синхрон с технологични иновации.

Затова подбрахме за вас 9 факта за тази толкова различна от останалите държави. 

1. Подробни инструкции

Япония е пълна с ръководства и наръчници. Те са толкова подробни, че дори и чужденците могат да ги разберат. Превеждат се на английски, а за да бъде възможно най-ясно всичко – има и илюстрации.

2. Не съществуват отделни наименования на месеците

Вместо да имат различни наименования на месеците, както в останалата част от света, японците ги наричат с поредни номера. Така например септември е кугатсу, което означа просто „9-ият месец“.

3. Компаниите с хилядолетна история

В Япония е пълно с компании, които наистина могат да бъдат наречени древни. Това е така, тъй като правата на собственост в страната са много строги.Един такъв пример е традиционният хотел “Hoshi Roykan”. Тази фирма съществува от 718 г. 46 поколения подред е управлявана от едно и също семейство.

4. Прекрасни убежища за диви животни

Сред тях откриваме Zao Fox Village в префектурата Мияги, която се намира на остров Хоншу. Това убежище е пълно с диви лисици и всеки (с изключение на малките деца) може да го посети и да нахрани животните.

5. Една система за предупреждение на всички мобилни телефони

Отделно от националната система за J-Alert, която позволява на правителството да предупреди гражданите чрез медиите и високоговорители, има и система за сигнали SMS. Тя е вградена  във всеки съвременен мобилен телефон, а в случай на извънредно положение позволява на местните власти да предупреждават всички в региона през 4-20 секунди.

6. Огромно разнообразие от храни

В Япония можете да намерите всичко – от традиционните окономияки палачинки до Сакура с аромат на шоколад бонбони! Нещо повече – скоро ще отвори кафе за феновете на Lego, което клиентите ще имат възможност да хапват храни, които приличат на блокчета Lego. Не се тревожете, със сигурност са вкусни!

7. Зеленчуците приличат на произведение на изкуството

В Япония е широко разпространено т. нар. изкуството на мукимоно (или издълбаването на зеленчуци). Всеки регион се отличава със собствена тема, върху която работи. Съществуват специален нож за резбарство, който първоначално използван за оформяне на морски дарове, както и специфични шаблони.

8. Лечебна паста за зъби

Японският учен Казуе Ямагиши изобрети паста за зъби, която може да се възстанови вдлъбнатини и малки пукнатини в зъбите - бързо и без болка. Първо, вещество, съдържащо се в пастата, втечнява съвсем леко повърхността на пукнатия емайл. След 3 мин. пастата кристализира и изкуствена материя става твърда.

9. Изобилието от странни изобретения

Япония е световно известна със своите странни, но завладяващи изобретения за обществено ползване. Например апарати, които правят устните по-плътни, приставка към смартфона, която ще ви позволи да целунете виртуално своя любим, възглавница с формата на дамски колене и какво ли още не. Това са само част от огромното количество странни неща, които японците имат на своя пазар.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин