Хирошима – борбеният град с тежка история - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хирошима – борбеният град с тежка история
Автор: Peika.bg
Хирошима – борбеният град с тежка история

Хирошима е един град с доста необичайна история.

Ако го посетите днес, може да сте сигурни, че той ще ви изненада със своята модерност и същевременно ще предизвика емоциите ви, разказвайки историята за своето минало. 

Точно в 8:15 ч. на 6-и август 1945 г. там бива избухва първата атомна бомба, която поставя началото на ядрената ера, убивайки десетки хиляди хора. При посещението на града мнозина са шокирани, тъй като  виждат, че това е огромен, функциониращ град, почти същият като много други големи световни центрове. Изненадата се дължи на факта, че Хирошима е по-известен като първият град в историята, върху който е употребено ядрено оръжие и съответно унищожен от него.

Хирошима – борбеният град с тежка история

Днес, когато човек се разхожда по улиците му и вижда стотиците артистични места за разтоварване, безкрайните търговски площи и изключителните архитектурни шедьоври, едва ли някога би предположил, че приблизително 70% от Хирошима са били напълно унищожени само преди 70 години.

Хирошима – борбеният град с тежка история

Mного голяма част от японското общество първоначално е смятало, че градът трябва да бъде изоставен. Така или иначе, той все още е тук и със сигурност първата ви отправна точка без съмнение ще бъде Мемориалният парк на мира. Той е най-известният символ в историята на Хирошима, но когато видиш мястото на взрива, се чувстваш доста необичайно.

Паркът приютва най-близката до епицентъра на взрива сграда, която останала цяла, както и други важни паметници за историята на Япония като: Паметник на мира и децата, Паметник на загиналите от атомната бомба корейци (много корейци са роби в Япония по време на Втората световна война), статуята Садако (в чест на Садако Сасаки – дете, което е било на 2 години, когато бомбата е ударила Хирошима, а 10 години по-късно от левкемия, причинена от излагането на радиация), Пламък на мира (който ще бъде изгасен едва след унищожаването на последното ядрено оръжие на Земята) и Музея на мира.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин