9 от най-красивите оазиси в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 от най-красивите оазиси в света
Автор: Александра Любова
9 от най-красивите оазиси в света

Тези буйни оазиси - разположени в Нигер, Мароко, Оман и други - са жизненоважна жизнена линия в суровите пустини, които ги заобикалят. 

Те са и едни от най-красивите места на планетата.

1. Вади Бани Халид, Оман

9 от най-красивите оазиси в света

В страна с недостиг на оазиси един се откроява над всички останали - Вади Бани Халид. Подхранена от струя вода, която през цялата година тече през долината, тя винаги е зелена.

Палмите обграждат линията на брега и водата е освежаващо прохладна. Ако се потапяте, не се изненадвайте, когато почувствате мъничка риба, която хапе по кожата ви. 

2. Оазис Хуакачина, Перу

9 от най-красивите оазиси в света

Ако има такова нещо като парти оазис, това е той. Разположен сред пясъчните дюни на югозападната част на Перу, бреговете му са изпъстрени с барове, а бъгита реват из високите пясъчни дюни, заобикалящи селото.

Сноубордът (на пясък) е друг популярен спорт, като водите осигуряват спирачка за тези, които не могат да спрат навреме.

3. Оазис Сива, Египет

9 от най-красивите оазиси в света

Повечето от местните жители са бербери, които отглеждат фурми и маслини и живеят в кални тухлени махали, свързани с лабиринт от мръсни алеи. Този градски оазис е дом и на Амонов оракул. В древни времена Сива е била известна като Оазисът на Амун Ра.

4. Езерото Полумесец, Дунхуанг, Китай

9 от най-красивите оазиси в света

Мъничко пространство с вода в средата на пустинята в северозападен Китай, езерото Полумесец в Дунхуанг беше в опасност да бъде погълнато от пясъчни дюни.

Правителството се намеси, като го напълни с вода и засади „зелена стена“ от храсти, за да спре посегателните пясъци. Със своята живописна пагода е популярно място за спиране на пътешествениците на път към близките пещери Могао.

5. Оазис Чебика, Тунис

9 от най-красивите оазиси в света

Известен на местно ниво като Каср ал Шамс (замъкът на Слънцето), оазисът Чебика предлага прохладна почивка и животворна вода в подножието на драматичните планини Джебел ел Негеб в Тунис.

Някога е бил римски пост, но по-късно се превръща в планинско убежище за берберските хора. Тук са заснети сцени от "Междузвездни войни".

6. Тимия, Нигер

9 от най-красивите оазиси в света

Дълбоко в сърцето на територията на Туарег, легендарният оазис в Тимия и неговите известни палмови и цитрусови дървета - се пеят в песни и се хвалят в стихове.

Жива лента от зеленина в иначе безмилостен безплоден пейзаж, тя се подхранва от водопад, който тече само част от годината. Руините на френски форт наблизо са отрезвяващо напомняне колко ценна е водата в тази част на света.

7. Водопад Хавасу, Гранд Каньон, САЩ

9 от най-красивите оазиси в света

Огромен, приканващ за потапяне басейн на Havasu Creek, този „оазис“ на Гранд Каньон се подхранва от серия водопади, които се стичат по варовикови скали, придавайки на водата приятен синьо-зелен оттенък.

Част от индийския резерват Havasupai, басейнът е на осем мили пеша от пътеката. Можете да яздите кон, ако желаете.

8. Тафилалт, Мароко

9 от най-красивите оазиси в света

Разположен по бреговете на река Зиз, Тафилалт е най-големият сахарски оазис в Мароко. Той е бил важна спирка в маршрута на сахарския керван от река Нигер до Танжер. Определено се вписва чудесно за вашата Instagram стена.

9. Оазис Убари, Либия

9 от най-красивите оазиси в света

Убари е оазисен град, съсредоточен около едно от 16-те дюнови езера, създаден от вода, хваната сред пясъчни дюни в района на Фезан, южна Либия.

Той е част от Erg Awbari в Сахара и служи като място за среща на хората от Tuareg - които идват от километри наоколо, за да търгуват. Водата тук е солена, но местните треви и палтовите фурми са се приспособили да растат и да процъфтяват.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин