9 от най-красивите оазиси в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 от най-красивите оазиси в света
Автор: Александра Любова
9 от най-красивите оазиси в света

Тези буйни оазиси - разположени в Нигер, Мароко, Оман и други - са жизненоважна жизнена линия в суровите пустини, които ги заобикалят. 

Те са и едни от най-красивите места на планетата.

1. Вади Бани Халид, Оман

67982

В страна с недостиг на оазиси един се откроява над всички останали - Вади Бани Халид. Подхранена от струя вода, която през цялата година тече през долината, тя винаги е зелена.

Палмите обграждат линията на брега и водата е освежаващо прохладна. Ако се потапяте, не се изненадвайте, когато почувствате мъничка риба, която хапе по кожата ви. 

2. Оазис Хуакачина, Перу

67983

Ако има такова нещо като парти оазис, това е той. Разположен сред пясъчните дюни на югозападната част на Перу, бреговете му са изпъстрени с барове, а бъгита реват из високите пясъчни дюни, заобикалящи селото.

Сноубордът (на пясък) е друг популярен спорт, като водите осигуряват спирачка за тези, които не могат да спрат навреме.

3. Оазис Сива, Египет

67984

Повечето от местните жители са бербери, които отглеждат фурми и маслини и живеят в кални тухлени махали, свързани с лабиринт от мръсни алеи. Този градски оазис е дом и на Амонов оракул. В древни времена Сива е била известна като Оазисът на Амун Ра.

4. Езерото Полумесец, Дунхуанг, Китай

67986

Мъничко пространство с вода в средата на пустинята в северозападен Китай, езерото Полумесец в Дунхуанг беше в опасност да бъде погълнато от пясъчни дюни.

Правителството се намеси, като го напълни с вода и засади „зелена стена“ от храсти, за да спре посегателните пясъци. Със своята живописна пагода е популярно място за спиране на пътешествениците на път към близките пещери Могао.

5. Оазис Чебика, Тунис

67981

Известен на местно ниво като Каср ал Шамс (замъкът на Слънцето), оазисът Чебика предлага прохладна почивка и животворна вода в подножието на драматичните планини Джебел ел Негеб в Тунис.

Някога е бил римски пост, но по-късно се превръща в планинско убежище за берберските хора. Тук са заснети сцени от "Междузвездни войни".

6. Тимия, Нигер

67985

Дълбоко в сърцето на територията на Туарег, легендарният оазис в Тимия и неговите известни палмови и цитрусови дървета - се пеят в песни и се хвалят в стихове.

Жива лента от зеленина в иначе безмилостен безплоден пейзаж, тя се подхранва от водопад, който тече само част от годината. Руините на френски форт наблизо са отрезвяващо напомняне колко ценна е водата в тази част на света.

7. Водопад Хавасу, Гранд Каньон, САЩ

67980

Огромен, приканващ за потапяне басейн на Havasu Creek, този „оазис“ на Гранд Каньон се подхранва от серия водопади, които се стичат по варовикови скали, придавайки на водата приятен синьо-зелен оттенък.

Част от индийския резерват Havasupai, басейнът е на осем мили пеша от пътеката. Можете да яздите кон, ако желаете.

8. Тафилалт, Мароко

67989

Разположен по бреговете на река Зиз, Тафилалт е най-големият сахарски оазис в Мароко. Той е бил важна спирка в маршрута на сахарския керван от река Нигер до Танжер. Определено се вписва чудесно за вашата Instagram стена.

9. Оазис Убари, Либия

67988

Убари е оазисен град, съсредоточен около едно от 16-те дюнови езера, създаден от вода, хваната сред пясъчни дюни в района на Фезан, южна Либия.

Той е част от Erg Awbari в Сахара и служи като място за среща на хората от Tuareg - които идват от километри наоколо, за да търгуват. Водата тук е солена, но местните треви и палтовите фурми са се приспособили да растат и да процъфтяват.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин