Албания - страната за хора без предразсъдъци - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Албания - страната за хора без предразсъдъци

Албания е все още неоткрита от туристите дестинация, но скоро нещата ще се променят.

За това побързахме да я разгледаме преди да стане скъпа, застроена и пренаселена.

Пътуването до Албания е сравнително дълго около 12 часа. Нашата дестинация беше едно село Дерми (Dhërmiна около 55 км от двата големи града Вльора и Саранда - в сърцето на Албанската Ривиера.

Пътищата в Албания са много опасни, заради планинския терен на страната, но за сметка на това, нямат дупки. В това отношение имат страхотна пътна инфраструктура, а пътни такси и винетки - няма.

Цените в страната се доближават до нашите. Нощувка в двойна стая в силния сезон варира между 80-100 лева. Закуска в ресторант излиза около 6 лева на човек, а вечерята с алкохол около 20-25 лева. Местната валута се нарича албански лек, но приемат и евро, а и ти връщат в евро за разлика от Сърбия и Македония, където рестото е в местната валута. Плащане с карта - няма, дори и в луксозни заведения и в магазините. Предполагам в големите курорти това не е проблем, но в Дерми нямахме възможност да плащаме с карта. Входните такси за туристическите обекти, които посетихме, са по-ниски от цената на кафето.

Плажовете са големи, каменисти. Разкриват се невероятни панорами с планини и невероятно синьо море. Дори и в силния сезон можеш да откриеш достатъчно свободно място на плажа, за да си на поне 10 метра от "съседите" ти. Извън централния плаж има много други, които може да се посетят. Един от тях е плаж Gjipe, до който може да се стигне след 15 минути шофиране от Дерми южно към Саранда и след това още 20-25 минути ходене, или с лодка от съседните плажове.

Интересно за Албания е, че противно на очакванията, е пълно с църкви. Всеобщото мнение сред познатите ми е, че това е мюсюлманска държава, а това не е точно така. В Албания 39% от жителите са мюсюлмани, 35 % християни и 25 % атеисти. Другото, което всеки посетил на страната открива, са хилядите бункери, разположени на всевъзможни места - включително и около плажа.

За щастие, Албания все още е един малък, скрит рай от тълпите туристи. И въпреки някои странности, има един страхотен дух, красива природа, усамотение. Албания е една страхотна дестинация за хора без предразсъдъци. 

Текстът и снимките са изпратени от Илона Иванова за рубриката Стани автор

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин