Алепу: Плаж, дюни и блато - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Алепу: Плаж, дюни и блато
Алепу: Плаж, дюни и блато

Името на блатото Алепу идва от гръцки (αλεπού) и означава „лисица”, т.е. Лисиче блато. Една от теориите за произхода на името е, че то е хитреело като лисица – ту се свързвало с морето, ту се отдръпвало от него. Това, разбира се, е било много преди между блатото и пясъчните дюни да бъде построен асфалтовият път.

В наши дни дългата плажна ивица привлича любители на море отвъд курортите, а не е чудно да видите и нудисти.

Пясъчните дюни и блатото Алепу са разположени на 7 км южно от Созопол по стария път за Приморско, веднага след с. Дюни. Мястото е популярно с названието „шофьорския плаж” заради непосредствената близост на асфалтовия път до плажната ивица.

Блатото в цифри изглежда така: дължина: 3,3 км, ширина: до 320 м, площ 0,2 км², соленост 1.3-7.0‰.


Алепу е блато лагуна. По своя произход е лиман и е отделено от морето с ивица живописни пясъчни дюни. Тук виреят куп интересни растения, а за природолюбители е любимо място за наблюдаване на редки птици, тъй като блатото е място за почивка по пътя на мигриращите по Виа Понтика пернати. Не липсват птици дори и през зимата, когато някои остават да зимуват тук.

Дюните и блатото са защитени местности. А в залива Алепу, само на около 200 м от брега, се намира Змийският остров (или остров Свети Тома). Легендите разказват, че в миналото островът е бил свърталище на пирати и на него има заровени съкровища.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин