Къмпинг в България – топ 10 къмпинги с цени и контакти 2012 - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къмпинг в България – топ 10 къмпинги с цени и контакти 2012
Автор: Иванка Могилска

Ако при представата за къмпинг изпадате в стрес от неудобен бит и липса на обслужващ персонал – пропуснете тези редове. Но ако си представяте простор, свобода от условности и зависимости – вие сте моите събеседници.

В България изборът може да ви разглези – от море до планина, язовири и реки – има за всеки по нещо.

Може би предпочитате “дивото” къмпингуване. Избирате място по сърце. Спирате. Разпъвате палатката или настанявате караваната/кемпера. Наслаждавате се на недокоснатата, почти дива природа. Последната ви грижа са ток, вода, баня и WC. Внимавайте – глобите за неразрешено къмпингуване са солени. И да – проверяващите със сигурност знаят кое местенце може да ви привлече.

По-добре тръгнете към Калофер. В околностите му има два бивака сред вековни гори с обширни поляни, с билки и цветя. Пътищата и към двата са в доста лошо състояние, но впечатляващата красота наоколо си струва.

Бивак “Свети Кирик” е разположен край Тунджа. Построен е през 2007 г. и е напълно безплатен за посетители. Разполага с всичко необходимо и за еднодневна разходка, и за по-дълъг престой – чешма, огнища, маси и пейки, детска площадка, две тоалетни. Другият е къмпинг "Бяла Река". Минавайки покрай Мъжкия манастир, ще заварите бивака напълно уреден за престой. Оттук тръгва живописната екопътека “Бялата река”. Има такси, но на фона на другите къмпинги са символични (5 лв. на ден за каравана, 2 лв. на ден за МПС и 5 лв. на ден на човек (ако останете повече от един ден – 2 лв.). За информация: 03133/ 2532 (номерът е на туристическия център в Калофер - ще ви дадат информация и за двата къмпинга).

През последните години бяха създадени нови къмпинги във вътрешността на страната. Те предлагат условия, надхвърлящи и най-смелите мечти на нашенския къмпингар – включително достъпност за хора с увреждания. Предлагат занимания като стрелба с лък, езда, крикет, каяк, велопоходи, уроци по дърворезба и рисуване...

Заинтригувахте ли се? Ще допълня, че местата в къмпинг “Велико Търново са от около 100 кв. м затревена площ. Някои разполагат със съоръжение за обратни води. Цените варират според сезона (лятото каравана/кемпер с 2 възрастни е 30 лв. на ден, а палатка с 2 възрастни – 24 лв.). Малко по-високи са от тези по морето, но и условията са различни. Още информация тук.

На брега на язовир “Батак, в курорта “Цигов чарк”, е екокъмпинг “Батак - на 15 минути от спа-курорта Велинград. Имате достъп до сателитна телевизия и Wi-Fi интернет. Къмпингуването тук може да ви излезе по-евтино от очакваното. Осигурете си къмпинг карта “България”. Тя дава от 20% до 50% отстъпка, важи и за други къмпинги – включително в Гърция, също и за някои магазини за къмпинг оборудване. Контакти и запитване за цени тук.

И разбира се – морето! Според повечето къмпингари “Каваците” е един от най-добре осигурените с ток, вода, WC, ред и поддръжка. На няколко километра от Созопол е. Както се досещате – уредеността му е малко “солена” като цени (стая в дървено бунгало с 2 легла и санитарен възел е 30 лв. на ден, а стая с 2 легла без санитарен възел – 17 лв. на ден. За информация тел. 0550/22462).

Веднага след него се подрежда “Градина” – и като качество на обслужването, и като цени. Той се намира на 2 км южно от Черноморец. Цената на за бунгало за двама със санитарен възел е 40 лв. на ден, а бунгало без санитарен възел за четирима е 20 лв. на ден. Телефон за информация: 0550/22524.

Много предпочитан заради по-малките разходи е "Смокиня". Вземете предвид, че тук, на разстояние от 7-8 км, се намират около десетина ваканционни селища. Това гарантира комуникации, медицинска помощ, изобилие от търговски обекти, атракциони и забавления. Но ще направи усамотението ви сред недокоснати от цивилизацията места трудно – по-скоро невъзможно. Цените са различни според компаниите, които държат бунгалата. Телефон за информация: +359 888 729 865 и +359 888 709 177

По-малко цивилизация и удобства, по-ниски цени и повече прекрасни, запазени кътчета можете да откриете на север – да речем къмпинг “Космос”, край Дуранкулашкото езеро (нощувка в бунгало за трима е 35 лв./ден, а в палатка – 7 лв. на човек, тел. за връзка: 0887 235332). Или на юг – къмпинг “Силистар” край Резово (6 лв./човек на ден, 8 лв./каравана, 1 лв./мотор. Телефон за информация (2013): 0877 72 82 23). Или пък къмпинг „Арапя“ на по 2,5 км от Царево и Лозенец (цените и условията силно варират според собствениците на бунгалата, които, за съжаление, не са обединени на един сайт).

Изпитвате ли стръвно любопитство към предстоящото лято, към така жадуваното, но рядко интимно общуване с природата – със сигурност носите душа на къмпингар – дори още да не сте били на къмпинг.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
atanas mihailov, 16.07.2013 | 19:25
nie hodim na ,neptun,-kamchia,mnogo e hubavo ,dori prekrasno,sobstvenicite sashto sa mnogo priatni hora
Sonya Georgieva, 29.08.2012 | 16:59
Край язовир " Голям Беглик" и "Широка поляна" природата е прекрасна и къмпингуващите не са никак малко.
Иван Драгнев, 29.08.2012 | 11:05
https://camping.bg/?page=campings&ext=view&id=216 това е мястото спокоино евтино с много екстри
Tony Blaze, 22.08.2012 | 07:58
Относно Арапя - https://arapya.com/ - ето, обединили са се хората ;)
Мариана Станчева, 21.08.2012 | 12:52
Къмпинг Юг е най-хубавия за сега.Намира се между Китен и Лозенец.
Цвети Анева, 21.08.2012 | 12:42
Има и други още по-красиви местенца на който има добри условия за палатки и къмпинг
Абонирайте се за нашия бюлетин