Анталия - забележителности лятно време - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Анталия - забележителности лятно време
Автор: Ралица Василева
Анталия - забележителности лятно време
Снимка: Thinkstock/Guliver

Анталия вече се е превърнала в класика за лятната почивка на много българи. Градът е най-големият на турското Средиземноморско крайбрежие. Намира се в залива Анталия и успява да бъде едновременно стилен и класически красив. Освен многобройните all inclusive комплекси, тук можете да посетите и перфектно запазения старинен квартал Калеичи, останки от римско време или водопади.

За първи път сте в Анталия? Ето някои от основните забележителности в Анталия, които можете да посетите лятно време.

Плажове в Анталия - Отдайте се на слънчеви прегръдки! Публичните плажове в Анталия са Коняалтъ (Konyaalti) и Лара (Lara). Достъпът до тях е безплатен. Повечето плажове са частни, с луксозни хотели към тях и имат входни такси. Те обаче предлагат различни атракции и водни спортове. Едни от най-добрите плажове в света са тук: Патара (Patara)Белек (Belek), Капуташ (Kaputas) и още много други, които ще ви пленят с тюркоазено синята вода, чистия пясък, красивите скали и крайбрежни пещери. 

Бешконак (Beskonak) – добре дошли в рая на рафтинга! Готови ли сте да се спуснете от височина 206 м над морското равнище? Националният парк, намиращ се между Анталия и Алания, предлага красива природа, екстремни преживявания и късчета история. Всеки темперамент ще бъде задоволен.

Археологическият музей (Antalya Müzesi) е един от най-големите в Турция. Съдържа 13 изложбени зали. Саркофази, останките от театъра в Пергамон, колекция от носии и черги, а на входа на музея има специален детски отдел, който е организиран като музей за деца и е първият такъв в Турция. В него има изложени играчки и касички, съществували в далечни времена. Допълнителна информация за музея можете да откриете тук.

Историческият квартал Калеичи (Kaleiçi) се намира в старата част на Анталия. Тук има забележителности от минали векове, които са оставили своя отпечатък върху съвременната култура. В този район са разположени джамиите  „Селджук Каратай” (Seljuk Karatay) и „Текели Мехмет Паша” (Tekeli Mehmet Pasa), както и минарето „Кесик” (Kesik). Тук миналото диша в настоящето! Поемете и вие глътка от този въздух.

Минарето Ивли (Yivli Minare) е символ на града. Издигнато е по времето на султан Кейкубат през ХІІІ в. А в близост до него има впечатляваща статуя на Кемал Ататюрк. 

Каратай Медресе (Karatay Medrese) е религиозно училище от ХІІІ в., което се намира в близост до стария квартал Калейчи. Струва си да бъде видяно заради необикновената си каменна зидария. 

Адриановата портаПредставете си, че тази внушителна триумфална арка е издигната в чест на вашето посещение тук и само чака да я видите. Е, за съжаление, само на важните особи е оказвана такава чест. В случая Адриановата порта (Üçkapılar, буквално Трите порти) е издигната за римския император Адриан, който посещава града през 130 г. 

Аспендос (Aspendos) – Искате ли да почувствате какво е минало и настояще да се слеят в едно? В това малко градче на половин час път от Анталия това е възможно, защото в него се намира единственият античен театър със запазена сцена. Добрата му акустика го прави използваем и до днес. И сега само си представете съвременна музика да звучи на това древно място… Времето става условност, нали?

Древният град Фаселис (Faselis) - тук е имало храмове, театри, аркади - все свидетелства за един развит град за VI век, който е имал дори акведукт и музей. Разхождайки се из Фаселисвсъщност ще вървите по стъпките на Александър Велики. Той е използвал града за военна база. Как мислите, не му е било лошо, нали? Фаселис се намира на 16 км западно от град Кемер.

Перге (Perge) е още един древен град, който има какво да ви разкаже. Той е бил от изключително значение по време на Римската империя. Тук и езичеството, и християнството са оставили своите отпечатъци: храмът на Артемида не пречи Перге да е бил и дом на най-старите християнски общества в Мала Азия. По улиците му ще забележите множество църкви, но и древен театър и дори акропол от бронзовата ера. Местните екскурзоводи обичат да разказват, че в Перге е измислена бирата - по случайност. Няма неоспорими доказателства обаче, че именно тук за пръв път се е приготвило пиво, така че имайте едно наум. За да стигнете до Перге от Анталия, можете да използвате местните маршрутки - долмуш, които ще ви отведат до древния град (попитайте за актуална информация в хотела си).

Разходка до Памуккале (Pamukkale) или „памучният замък” на турски, е известен курорт, където водни струи, богати на минерални соли, падат от височина 200 м и създават причудливи вкаменени бели тераси. Oт разстояние те изглеждат като заледени или като памучни. Водата с температура 37 градуса се събира в терасите, образувайки малки басейни, в някои от които можете да се топнете. Насладете се на успокояващия звук на водата в една уникална атмосфера. Памуккале се намира на около 250 км от Анталия - можете да отидете с автомобил или с някоя от многобройните организирани екскурзии. Пътят дотам си заслужава.

Магазини в АнталияАко сте се изтощили от екзотиката навън, време е да презаредите батериите си по магазините. Най-големият мол в Анталия е „Оздилек” (Ozdilek), а различните базари предлагат всякакви стоки, както на ниски, така и на високи цени. Улица „Коняалтъ” (Konyaalti Cad) е най-скъпата улица заради марковите магазини по нея. На улица „Ататюрк” (Atatürk Cad) е пазарът, на който ходят местните, и той предлага наистина всичко: храна, дрехи, сувенири, бижута и каквото още се сетите.

Ябълков чай с повече захар - Ако не го опитате, все едно не сте били в Турция! Поднася се задължително в стъклени чаши с формата на лале, защото турски чай, поднесен в порцеланови чаши, губи част от вкуса си.

Турско кафеНасладете се на силния му вкус „на мохабет” с приятели. Тайната на турското кафе е в това, че се приготвя в джезве и че му се прибавя малко кардамон. Ако поръчате просто "кафе" в някое заведение, ще ви донесат турско. Ако искате еспресо, трябва непременно да уточните.

Баклава и други сладкиши - Този традиционен турски десерт най-често се сиропира с розова вода или с портокалов цвят и вкусът му е различен от този на българския му вариант. Турските сладкиши се приготвят с много захар, но не се отказвайте от десерт!

Кебап - Задължително опитайте прословутите шиш-кебап и дюнер кебап. Дюнерът в Турция се приготвя, като зеленчуците се втъкват в месото, докато се пече. Вкусът му е съвсем различен от дюнерите, които ядете в България.

Нощен живот в Анталия - Починете си от слънчевите лъчи и вечерта съберете лъчи от многобройните прожектори и лазери в заведенията в Анталия - чак до сутринта. Не пропускайте да се позабавлявате в нощните клубове с кючекчийки. Много от баровете по безкрайните плажове са и дискотеки, където музикалните предпочитания на всеки ще бъдат задоволени, така че остава само да откриете своето място под звездите и да се забавлявате.

Водопадите Дюден (Düden Şelalesi) се делят на Горен и Долен. Горният водопад Дюден се намира на 12 км североизточно от Анталия и със сигурност така си представяте някое от местата в „Пътешествие до центъра на Земята”. Tук се е формирало речно корито, наподобяващо подводна пещера. Можете да го разгледате, но бъдете много внимателни. Долният водопад Дюден се влива директно в морето и е наистина впечатляващ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин