Арена ди Верона – история, легенди и факти - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Арена ди Верона – история, легенди и факти
Автор: Елена Исаева

Верона е красив град в Северна Италия, разположен в региона Венето, между Милано и Венеция. Градът е известен със своята зашеметяваща архитектура, богата история и романтична атмосфера и е популярна туристическа дестинация.

Верона има богата и завладяваща история, която датира от древни римски времена. Градът е бил важен център на търговията и търговията по време на Римската империя и много от най-известните му забележителности, включително Арена ди Верона и Порта Борсари, са построени през този период. В следващите векове Верона е управлявана от различни сили, включително лангобардите, венецианците и австрийците.

Арена ди Верона – история, легенди и факти
Снимка: pixabay.com

Верона е дом на много красиви забележителности и атракции, които си заслужава да посетите. Някои от най-популярните включват:

Арена ди Верона: Зашеметяващ римски амфитеатър, който е един от най-големите и най-добре запазените в света.

Къщата на Жулиета: Легендарният дом на Жулиета Капулет от пиесата на Уилям Шекспир "Ромео и Жулиета". Сега къщата е музей и популярна туристическа атракция.

Piazza delle Erbe: Красив площад в сърцето на града, който е облицован с исторически сгради, кафенета и пазарни сергии.

Castelvecchio: средновековен замък, в който сега се помещава музей на изкуството и архитектурата.

Ponte Scaligero: Красив средновековен мост, който преминава през река Адидже и предлага зашеметяваща гледка към града.

Basilica di San Zeno: Красива църква, която датира от 11 век и е известна със своята зашеметяваща архитектура и красиви стенописи.

Верона е град с богата култура и е известен със своята красива архитектура, оживена културна сцена и вкусна кухня. Градът е известен със своя оперен фестивал, който се провежда всяко лято в Arena di Verona, както и с многото си музеи и художествени галерии. Верона е известна и с вкусната си кухня, която се основава на пресни местни продукти и традиционни рецепти. Някои популярни ястия включват ризото all'Amarone, gnocchi di malga и полента con salsiccia.

Арена ди Верона е известен римски амфитеатър, разположен в град Верона, Италия. Той е един от най-големите и най-добре запазените римски амфитеатри в света и е известен със своята зашеметяваща архитектура, богата история и културно значение.

История:

Арена ди Верона е построена през първи век от новата ера, по време на управлението на император Август, и е проектирана да побира до 30 000 зрители за публични спектакли като гладиаторски състезания, лов на животни и театрални представления. По-късно амфитеатърът е бил използван за различни цели, включително като крепост през Средновековието и като място за оперни представления през 20-ти век.

Легенди:

Арена ди Верона е била място на много легенди и истории през дългата си история. Една от най-известните легенди е тази за великана на име Калигар, за когото се твърди, че е помогнал за построяването на амфитеатъра. Според легендата Калигар се влюбил в красива жена, която го отхвърлила, което го накарало да полудее и да унищожи голяма част от амфитеатъра, преди най-накрая да бъде спрян.

Арена ди Верона – история, легенди и факти
Снимка: pixabay.com

Интересни факти:

Арена ди Верона е един от най-добре запазените римски амфитеатри в света и все още се използва днес за концерти, опери и други културни събития.

Амфитеатърът има уникална елипсовидна форма, с две нива на аркади, които са украсени с красиви скулптури и дърворезби.

Арена ди Верона е третият по големина амфитеатър в света след Колизеума в Рим и амфитеатъра Ел Джем в Тунис.

Амфитеатърът е бил мястото на много важни исторически събития през годините, включително коронацията на Карл Велики през 800 г. сл. Хр.

Арена ди Верона е вдъхновила много известни произведения на изкуството, включително пиесата "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, която се развива в град Верона.

 

Годишният оперен фестивал във Верона, който се провежда в Арена ди Верона през летните месеци, е едно от най-популярните и престижни оперни събития в света, привличащо хиляди посетители всяка година.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин