Асенова крепост или как съжителстват различните култури? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Асенова крепост или как съжителстват различните култури?
Асенова крепост или как съжителстват различните култури?
Снимка: wikipedia.org

Една от забележителностите, които не бива да пропускате, в случай, че сте попаднали в Родопите, е Асеновата крепост.

Намираща се на 3 км южно от Асеновград, на около 20 км от Пловдив в посока Смолян, тя е една от най-добре запазените крепости в България. Разположена е високо над левия бряг на река Асеница, върху скалист терен, с площ 12 дк. Със своите стръмни склонове, които се издигат над реката, мястото е недостъпно от три страни. Има сведения за присъствието на древните траки в този район, както и следи от римляни и византийци, които по-късно са обитавали местността. Най-интересен обаче е периодът, през който крепостта е била в пределите на Средновековна България под управлението на цар Иван Асен II.

Първоначално крепостта е била с доста по-малки размери и е изпълнявала функцията на кула, защитаваща прохода от Беломорието към Пловдив. През 1204 г. е превзета от кръстоносците, като така попада под владение на белгийския рицар Рене дьо Три. Той успява да устои на 13-месечната обсада на цар Калоян, като накрая е спасен от графа на Шампания - Жофроа дьо Вилардуен.

Асенова крепост или как съжителстват различните култури?
Снимка: wikipedia.org

Малко известен факт е, че преди да стане популярна като Асенова, тя се е наричала Петричка крепост. Това име произлиза от гръцката дума за камък “петрос”. Две села са се обособили на тази територия – Петрич и Станимахос. По-късно село Станимахос се превръща в град (XIII век). Днес той се нарича Асеновград. Село Петрич пък е просъществувало до XIV век.

През Средновековието крепостта претърпява сериозни промени, като най-големите са по времето на Иван Асен II, поради което днес тя носи името му.

След дългогодишни разкопки, в наши дни е изяснено, че в средновековния замък са се помещавали жилищни сгради, две водохранилища и крепостна кула. Според писмени сведения след смъртта на султан Баязид през 1402 г., двамата му сина Сюлейман и Муса Кеседжи започват да воюват за престола. Муса се отбранява в крепостта Петрич, но не издържа дълго, и в крайна сметка се предава. След тази случка крепостта е срината със земята, защото вече нямала никакво стратегическо значение.

Асенова крепост или как съжителстват различните култури?
Снимка: wikipedia.org

По странно стечение на обстоятелствата църквата “Св. Богородица Петричка” остава непокътната. Именно тя е сочена за най-голямата забележителност на територията на крепостта (построена е през XIII век.) Представлява двуетажна сграда, като се счита, че същинската църква е била на втория етаж. Впечатляващи са стенописите, част от които са се запазили и до днес. Цялостната архитектура, както и фасадата на храма, е образцов пример за културно наследство. През 1991 г. е направена основна реставрация.

В наши дни, както църквата, така и цялата крепост са обновени. Изградена е бетонна пътека, а парапети и стълби помагат на посетителите за по-лесното им придвижване. По цялата пътека могат да бъдат видени дървени макети на различни старовремски оръдия. На едно от най-високите места е поставен телескоп, през който може да бъде видян Асеновград. Тук също се намира и площадката, от която се открива прекрасна панорамна гледка.

В случай, че решите да се разходите до Асеновата крепост, може би ще ви е полезно да знаете, че мястото разполага с паркинг. Освен това крепостта е част от 100-те национални туристически обекта, така че се подгответе да си вземете печат в музея, намиращ се до входа на крепостта.

Автор: Вероника Иванова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин