Айндховен: Забележителности за един следобед - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Айндховен: Забележителности за един следобед
Автор: Мария Ангелова

Айндховен може и да не е сред най-известните холандски туристически дестинации, но пък летището на нискобюджетни линии край града е причина хиляди хора да го посещават годишно. Следващия път си оставете един следобед време, за да се разходите из Айндховен.

Старият нов град

Като излезете от гарата (където спира автобусът от летището) и се отправите към центъра, ще видите град с модерни сгради, небостъргачи и широки булеварди. Първото ви впечатление обаче може да е погрешно. Айндховен е един от най-старите градове в Холандия. По време на Втората световна война голяма част от центъра му е унищожен от бомбардировки. Затова на много места ще видите до старите бохемски вили да се издигат нови сгради от метал и стъкло.


Летящите кегли

Една от любимите забележителности на Айндховен са летящите кегли. Ако някой туристи не се е снимал с тях, той просто не ги е видял. Поставени са през 2000 г., когато градската управа на града обявява конкурс за изработването на скулптура, която „да хваща окото“. Намират се на Kennedylaan (булевард Кенеди), който води от жп гарата към центъра. Авторът на този застинал страйк от боулинг - американският скулптор Клас Олденбург, споделя, че заради често мрачното холандско време (особено през дългата зима) цветът на кеглите е яркожълт – като нарцисите на пробуждащата се пролет.

Градът на светлината

Много градове наричат себе си Град на светлината, но малко от тях имат по-безспорно основание да го правят от Айндховен – родния град на Philips. Изобретяването на електрическата крушка променя изцяло съдбата на този град. Днес можете да посетите първата фабрика на Philips и да видите как са се произвеждали електрическите крушки през 1891 г. (както и много други електроуреди след това).

(Как да стигнете, работно време и входни такси тук)

За какво всъщност служи Де Блоб?

Тази причудлива сграда на площад 18 Septemberplein ще ви убеди, че бъдещето е сега. Намира се между жп гарата и главната шопинг зона в Айндховен. А за какво всъщност служи Де Блоб? Ами, не особено учудващо, това е няколкоетажен паркинг за колелета.

Стадионът на PSV Айндховен

Защо да изгаряте от любопитство, когато можете да посетите лично стадиона на един от водещите холандски футболни отбори – PSV Eindhoven (ПСВ Айндховен)? Обиколката с екскурзовод включва такива ъгълчета като съблекалните, бизнес клуба, пресцентъра и тунела към игрището. Необходимо е да направите предварителна резервация тук, цената е 12,50 евро на човек, а продължителността е около час и половина.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия и малко познати дестинации! 

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин