Азовско падало – един от най-трудно достъпните водопади в Родопите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Азовско падало – един от най-трудно достъпните водопади в Родопите
Автор: Елена Исаева
Азовско падало – един от най-трудно достъпните водопади в Родопите

Има една известна приказка, че красотата е в планината и това наистина е така. Планинските гледки са толкова зашеметяващи, красиви, просторни и носят една невероятна наслада за всички сетива. Колкото и да е красиво обаче дадено планинско място, винаги се отнасяйте с уважение и страхопочитание към планината, защото както се казва природата е по-велика от нас и често сменя своите настроения, а в планините това е почти сто процента очаквано. За това винаги бъдете подготвени за всякакви метеорологични условия, за да не се окаже, че сте неприятно изненадани и това да провали иначе прекрасната ви разходка сред природата.

България е богата на планини – Рила, Пирин, Стара планина, Витоша, Родопите, Странджа, Сакар, Осогово и още доста други, които предлагат невероятни места, на които може да се насладите.

Родопа планина има необятна красота. Нейната природа е толкова зашеметяваща, че всяко кътче от нея ще ви впечатли и то завинаги. В Родопите има много места, до които лесно може да стигнете, но има и такива, които са доста трудни като преходи. Те са по-скоро за по-подготвени планинари и хора, които търсят подобен тип адреналин. Ако сте от тях, то мястото, което ще ви предложа е точно за вас. Това е водопадът Азовско падало – едно наистина прекрасно място, което благодарение на това, че е трудно достъпно е запазило своята дива природа.

Водопадът се намира в най-северните части на Западните Родопи и е рядко посещаван, защото до съвсем скоро не беше толкова известен и липсваше маркировка. Височината на пада на водата е 17 метра, като водата се спуска по изсечен каменен улей в скалата. По пътя се образуват множество пръски и това прави гледката още по-красива и впечатляваща.

Началото на маршрута тръгва от края на град Белово. Ако се движите по автомагистрала Тракия трябва да се отбиете за Костенец, през Момин проход. След един бял фургон има черен път, по който карате около 30 минути, докато не видите един овчарник вляво. След това вече има поставени табелки с името на водопада, така че няма как да не се ориентирате.

Трудността на маршрута идва от това, че на места пътеката се губи и трябва да се движите по усет, както и да се провирате покрай гъста растителност и скали. На места има дори каменни сипеи, които е добре да преминете с помощта на щеки и то с повиешено внимание, бавно и много внимателно.

Черният път, по който идвате се ползва като маршрут за АТВ-та и за това много внимавайте за някое от тях.

Маршрутът не е дълъг, но на места е доста труден и се налага да имате доста добра подготовка, за това, ако не сте сигурни по-добре стигнете до някъде и се върнете. Ако все пак сте достатъчно подготвени и сте любители на адреналина и по-труднодостъпнуте места, то определено тук много ще ви хареса. Водопадът наистина е много красив и заслужава да се види. Кой знае, някой ден може и да се изгради по-добра екопътека до него, но за сега не се предвижда, защото не се посещава от много хора.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин