Най-интересните водопади в България - 2 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните водопади в България - 2 част
Автор: Елена Исаева

България ума уникална природа. Накъдето и да тръгнем, каквато и отправна точка да имаме, във всички посоки и краища на Родината ни има какво да се види. Природата ни е много щедра към нас хората. Общо взето, не само около малките населени  места, но и около големите градове има в близост планина, гора, хълмисти местности и достатъчно на брой водоеми, където можем да се разхождаме и да разпускаме натрупаното напрежение от работното ни делово ежедневие.

В последните години все повече хора намират пътя към природата. По този начин все повече природни забележителности стават по – достъпни за масов туризъм, има повече информация, изграждат се и удобни пътеки за достигане до подобни места.

Най-интересните водопади в България - 2 част
Снимка: Елена Исаева

Изобилието от вода в нашата прекрасна Родина е всеизвестно. В съчетание с планинските местности и райони, през които протичат реките се получават красиви водоскоци, къде по – малки, къде по – големи водопади и водопадчета.

Ето още няколко от лесно достъпните, но със зпомняща се гледка водопади:

Кая Бунар или повече известен като Хотнишки водопад, който се намира на река Бохот, край Велико Търново. Изключително леснодостъпен, може да се достигне почти до него с автомобил, има и удобен паркинг.

На мястото, където е водопадът, реката прави забележителен пролом през Търновските висоични. Неслучайно проломът и водопадът са обявени за природна забележителност и защитена територия. Има изградена живописна екопътека за обход и достигане до самия водопад. През лятото в горещините, може да се насладите и на удоволствието да поплувате в езерото, в което се стича водата.

Другото име на водопада – Кая Бунар идва от турски език и ознчава „ извор в скалата “. По екопътеката може да обходите цялата каскада на водопада и да достигнете до горната част на каньона.

Най-интересните водопади в България - 2 част
Снимка: Елена Исаева

Крушунски водопади – невероятната изумрудено зелена каскада, намираща се в Деветашкото плато, в близост до с. Крушуна, Ловешко. Каскадата се е обрзувала по течението на река Пройновска, извираща от Крушунската пещера. Изворите са карстови, от там и цветовете им са много интересни, с преливащи нюанси на синьо и зелено, смесено с млечно бяло.

Това е уникално място, където ще можете да се заредите с изключително много енергия, красота и вълшебство. Тук също с автомобил можете да достигнете до мястото, където започва екопътеката, а качвайки се по стълбите ще достигнете до високата част, откъдето пада най – големият от каскадата водопади – Пръскалото.

Освен невероятната гора, красивите падове на водата, интересните извори и прагчета, които са се образували, районът е богат и на животински и растителни видове. Това е най – голямата травертинова каскада в България. Озовавайки се тук, имате чувство, че сте попаднали в някаква вълшебна гора.

Най-интересните водопади в България - 2 част
Снимка: Елена Исаева

В близост до водопада има и няколко пещери, като най – известната и най – интересната от тях е Деветашката пещера. Може да съчетаете посещението на водопадите, с разглеждане на пещерата. Тя е най – голямата за района на Деветашкото плато, където има около 60 пещери. Деветашката пещера е с най – голямо преддверие в цяла Европа.

Определено водопадите си заслужават да бъдат посетени, пък са и дестинация само за един ден, на хвърлей разстояние от почти всяка точка на страната.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин