Градът на слънцето в Ливан - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градът на слънцето в Ливан
Автор: Peika.bg
Градът на слънцето в Ливан

Баалбек, наричан от римляните и гърците Хеиополис („градът на слънцето“) е едно от архитектурните чудеса на древния свят.

Той се намира само на около час път от ливанската столица Бейрут и от векове пази в себе си величествени храмове, порти, дворове и дворцови комплекси.

Баалбек от онези наситени с история световни забележителности, които си струва да се видят поне веднъж в живота. Той е част от списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство и определено има причини да попадне там. Мястото грижливо пази векове наред белезите на онези култури, които в далечното миналото са поставили основите на света, такъв, какъвто го познаваме в момента.

Баалбек е разположен в долината Бекаа и макар да се знае, че тази местност е била заселена от дълбока древност, най-старите сведения за съществуването на града са чак от 4-ти в. пр. н. е. Те гласят, че той бил голям религиозен център, както и че преди да бъде покорен от гърците, е бил финикийско средище.

Градът на слънцето в Ливан


Баалбек се смята за един от най-големите култови религиозни центрове в цялата Римска империя. Храмовият комплекс и монументите с римска архитектура са добре запазени и до днес.

Конструкциите, които са били изграждани в продължение на векове, го правят най-известното светилище на римския свят и модел за имперската архитектура. Освен това се смята, че тук са идвали поклонници от всички краища на света, за да почетат своите божества - в различните периоди с различни наименования.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин