Бакьово: Село с 8 души е идеалното място за йога - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бакьово: Село с 8 души е идеалното място за йога
Автор: Мария Ангелова
Бакьово: Село с 8 души е идеалното място за йога

Как едно село само на 40 км от София и с едва 8 души население се превърна в съвършена локация за медитация, йога, смях и креативна енергия.

Хващате пътя за Своге и малко преди да стигнете града на шоколада, отбивате встрани към едно почти заличено от картата село. Бакьово днес има само 8 души постоянно население. Трудно е да повярвате, че това е възможно, като знаете колко близо е до София и колко много чист въздух има за дишане в тази част на Стара планина - Мургашкия Балкан.

Това, че няма хора обаче го превръща в перфектно място за търсене на уединение, за медитация, йога и връщане към себе си. От декември 2015 г. в новооткрития ритрийт център в Бакьово (Bakyovo Retreat Center) се събират малки групи от търсещи спокойствие хора, които прекарват уикендите си в медитация, смях и преоткриване на себе си.

Ритрийт (от англ. retreat) – тихо или изолирано място, където човек може да си почива и релаксира

На бакьо ти селото

Името Бакьово произлиза от обръщението “бате”, “бакьо”. Всеки в селото е “бакьо” на някой друг – т.е. всеки на всекиго е по-близък или по-далечен роднина. Бакьово има славно партизанско минало. Повечето от неговите жители са взели дейно участие в съпротивителното движение 1940-44 г. Свидетелство за това е една почти напълно запазена партизанска землянка, както и няколкото паметника в района, възвеличаващи героичната смърт на нашите съотечественици. През селото протичат две планинско-чисти реки които се сливат в самото село и малко по надолу се вливат директно в р. Искър.

41659

Bakyovo Retreat Center

Bakyovo Retreat Center е малък остров на тишината, предназначен за духовни практики, йога почивки, тийм билдинг ритрийти, випасана и други. Красивата къща се намира на брега на Батулийска река, която протича през селото. "Ромонът на реката осигурява леки сънища, а свежестта на водата действа ободряващо през топлите дни на лятото," разказва Лаура Славов, основател на центъра. Къщата събира до 15 души и има просторна йога зала с панорамни прозорци. И понеже само йога не може, има също джакузи, басейн и сауна. През предстоящите месеци програмата включва уикенд ритрийти на теми „Обичай себе си", "Уикенд 4-те елемента на радостта", "Детокс Програма от 4 дни", "Ритрийт за бременни" и „Yoga, Food & Wine" за чужденци.

41662

Последните местни жители и йогата

"Местните са много щастливи, че селото така се оживява," разказва Лаура. "Те си имат Клуб на самотните сърца, основан от баща ми, и често се събират в магазина. Сега като се съберат, си разказват как ще идват да правят йога в къщата".

Място за йога с лична мисия

За Лаура Славов място за йога сред красивата природа на България е сбъдната мечта. За която е работила здравата.

"На 17-годишна възраст заминах за Холандия, за да следвам. 8 години по-късно, два бакалавъра и работен опит в няколко различни сфери съм отново в България. Животът далеч от семейството и то на тази възраст беше вълнуващ, но и предизвикателен. Културата в Холандия е различна и често се чувствах самотна, семейството ми и България страшно ми липсваха. Но това, което винаги ме е зареждало в моменти на трудност и несигурност, бяха моите спомени от едно много щастливо детство в село Бакьово, където с брат ми и сестра ми по цял ден тичахме на воля, къпехме се в реката, катерехме се по дърветата и си измисляхме игри. И разбира се, попарата на баба ми!

Тези спомени ме правеха винаги толкова щастлива, че се замислих: не е ли възможно да предам това щастие и на други хора? Не само в Холандия хората са изморени и стресирани, не само там имат нужда от една стойностна почивка сред природата. В Холандия за първи път открих йогата като начин за релаксация, за поддържане във форма, но и като инструмент за свързване с други хора. При йога, точно както и при детските игри бариери няма. Йога разгражда бариерите, които сами издигаме и ни води към същността за това кои сме наистина и за какво сме тук.

41661

В края на 2015-та реших да се върна, за да развия заедно с баща си семейната ни къща и да я направим Център за йога и духовни практики. Интересен факт е, че на мястото на къщата в миналото е имало не какво да е, а училище. Визията ни е, чрез създаването на едно уютно, чисто и прекрасно местенце да превърнем нашия център в гореща точка за среща на хора, които търсят едно и също: спокойствие, тишина, радост и нови знания. Ще се случват постоянно вдъхновяващи събития, които да издигат духа към нови висини и да отварят пред очите ни нови хоризонти! Мисията ми е да допринеса за това в България да има все повече осъзнати хора, повече хора които изпитват емпатия към другите, работят именно това, което обичат и се грижат за себе си и за природата. И не на последно място, за една България която все повече и повече привлича чужденци, които оценяват нейната култура, природа, история и население".

41663

Около Бакьово

В района има какво да се посети. Връх Мургаш е на 2 часа преход, Своге е на 30 минути с кола, Батулийският манастир е на 15 минути с кола или на час пеща, село Искрец (за което се втърди, че е с най-чистия въздух в България) е на 30 км

Попълни анкетата на Бакьово ритрийт център до 30 април и може да спечелиш безплатно участие за теб и приятел в ритрийт!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин