България през погледа на чужденеца: Джеймс от Англия - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
България през погледа на чужденеца: Джеймс от Англия
Автор: Мария Ангелова

Джеймс Краучман живее в София от 4 години, снима (по класическия метод - на филмова лента), преподава английски език и харесва Северозападна България. "Занимавам се сериозно с фотография от много години, но не успявам да печеля от нея толкова, че да се откажа от редовната си работа," споделя той. Ето как изглежда България през неговите очи (и фотообектив):


- Откога и защо живееш в България?

- Тук съм от четири години. През 2008-2009 г. живях в Сицилия и исках да избягам оттам за малко. Винаги съм харесвал балканската култура и история и исках да дойда тук за малко. Веднага харесах София и реших да остана.

- Кое те учуди най-много, когато дойде в България за първи път?

- Идвах от Палермо, така че първото, което ме учуди, бяха откритите пространства, тишината и спокойната атмосфера, което може да шокира някои българи! През първия си ден тук се разходих надолу по „Дондуков“ до джамията Баня башъ и Халите и това все още са любимите ми сгради. Бях удивен колко красив е центърът на града.

- Има ли нещо, което те учудва и до днес?

- Всеки ден виждам или прочитам за ново място в България. Може би стара църква, изоставено село, красива планина или малка уличка в София, която ме кара да се спра и да я забележа. Освен това непрестанно се изненадвам на това колко устойчиви и прагматични са българите, когато са под постоянно напрежение.

- Кое е според теб най-хубавото и най-лошото тук?

- Животът на всеки зависи от стотици фактори, така че е невъзможно да говорим за „най-хубавото“ и „най-лошото“. Представям си, че има същите „най-добри“ и „най-лоши“ неща за Великобритания и Италия, само че по-очевидни. Това, което харесва в България, е че все още има селски райони, които са съвсем непокътнати от туризма или модерните технологии. Освен това има много малки магазинчета и пазари в София, където се продава местна продукция. Това може да не се хареса на някои българи, но ако сринете Женския пазар и го замените с Billa, аз вероятно ще си замина.

- Имаме ли общи черти с англичаните?

- Всеки иска да работи, да се прибере у дома си, да си почине с бира или с футболен мач. Това вероятно важи за целия свят.

- Кои са любимите ти места в България?

- Обожавам Рожен в Пирин и Чипровци в Северозападна България. Понор планина край Своге е район с невероятна красота, който малцина туристи познават. Но най-много харесвам София. Мисля, че няма друг европейски град, който да съчетава толкова много различни архитектурни стилове и исторически паметници. Има излъчване, което трудно може да се опише.

- На кого би препоръчал България като място за живеене?

- На някого, който има времето и търпението наистина да изследва страната.

- Какво улавя обективът ти в България?

- Работя по няколко фотографски проекта. С приятел снимаме изоставени села, църкви и природни места в Северозападна България. Освен това работя върху серия с улични фотографии от София. Има много и добри фотографи тук, но много малко се опитват да уловят „алтернативната“ гледна точка на града. Не искам да снимам Александър Невски по залез, независимо, че е красив, защото много други са го направили, при това по-добре от мен.

Вие сте чужденец в България? Разкажете ни как виждате страната ни. Пишете ни на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин