България през погледа на чужденeцa: Яна от Словакия - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
България през погледа на чужденeцa: Яна от Словакия
Автор: Мария Ангелова

Защото винаги е интересно да се погледнеш отстрани.

Яна е на 28 години. Родното й място е едно китно планинско село в Централна Словакия, където хората все още обличат носии. Завършва история на световните религии и митологии в Университета в Братислава. Работи в София и има блог за пътешествия и живота в България.

- Откога и защо живееш в България?

- В България живея от септември 2009 г. Преди това прекарах един семестър в Cофийския университет. След университета реших да потърся работа в България, за да мога да пробвам как се живее тук и най-вече да пътувам. Още от първото си посещение се почувствах силно привлечена от България, исках да се запозная с българските традиции и да посетя всички манастири, джамии, синагоги и свещените места, но това се оказа невъзможно :)

- Кое беше нещото, което те учуди най-много, когато за пръв път дойде в България?

- Евтините таксита, уличните кучета навсякъде, пържените картофи със сирене. Струваше ми се, че всички пият кафе и че една чашка кафе можеш да купиш буквално на всеки ъгъл. Че ако искаш да платиш покупки с банкноти от 50 или 100 лева, това ще е голям проблем за касиерите. Че всички момичета са с пресирана коса. Но това вече е спомен.

- Има ли нещо, което продължава да те учудва и до днес?

- Рейс номер 88, че c кола се отива навсякаде, даже на Витоша, на ескалаторите не се стои отдясно, абитуриентските балове...

- Кое е според теб е най-хубавото и най-лошото тук?

- Много ми харесва, че хората се интересуват от култура, кино, театър, че се гордеят с историята си, пътуват и искат да опознаят родината си. Различни нации с различно вероизповедание живеят заедно като добри съседи. Не ми харесва чалгата и че сякаш е срамно да кажеш, че си от село или провинцията.

- Имаме ли общи черти със словаците?

- И тук, и в Словакия във влака всички се оплакват от управлението. Както българите, и ние много уважаваме своя фолклор, традиции, духовна култура. Но не сме толкова темпераментни. Особено много обичаме високопланинския туризъм и ски алпинизъм, да се усамотим някъде в планините с мислите си. Kолите ги оставяме далече в селото.

- Кое е любимото ти място в България?

- Родопите, защото много приличат на планините от моето родно село. В България предпочитам места, които не са масово посещавани от туристи, села все едно накрай на света и всички малки и забравени манастири покрай София. Най-вече Клисурския манастир до Банкя. Но има още, което да се види.

Ето го и блога на Яна.

Вие сте чужденец в България? Разкажете ни как виждате страната ни. Пишете ни на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин