Български черноморски градове, които са основани от гръцките колонизатори - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Български черноморски градове, които са основани от гръцките колонизатори
Автор: Елена Исаева

По българското черноморие е пълно с красиви градове, които имат славна история и определено има какво да покажат на своите посетители. Знаехте ли обаче, че голяма част от тях са основани от древните гръцки колонизатори? Такива градове са Созопол (Аполония), Варна (Одесос), Несебър (Месембрия), Каварна (Бизоне), Балчик (Дионисполис) и много други.

Най-общо може да се каже, че гръцката колонизация е разаселване на древните гърци по бреговете на Средиземно море, а на по-късен етап на Мраморно и Черно море. Тази гръцка колонизация започва през т.нар архаичен период, който е датиран още от времето на първата олимпиада и продължава до към края на 4 век пр.н.е. или класическият период.

Български черноморски градове, които са основани от гръцките колонизатори
Снимка: Елена Исаева

Древните елини дали много интересно наименования на добре познатото ни Черно море, а именно Понтос Ауксейнтос или „негостоприемно море“. В последствие обаче името му било променено на Еуксейнос Понтос, в превод: „гостоприемно море”. По-важните центрове тук били Одесос, Томис, Истрос, Херсонес, Пантекапей и други.

Във всички градове по българското черноморие, които са основани от древните гръцки колонизатори се виждат следи от тяхното време, запазени части от крепости, църкви и други много интересни артефакти. Всеки един от тях заслужава да се посети. Една част от тях са:

Български черноморски градове, които са основани от гръцките колонизатори
Снимка: Елена Исаева

1. Аполония (днешен Созопол) – няма как да не започна именно с този град, който и в наши дни е известен с това си гръцко име.Всяка година дори се провежда културен фестивал с името ''Аполония'', който включва най-различни и интересни културни мероприятия. Това може би е най-ранната известна елинска колония. Тя се е превърнала във важен град за всички колонии около нея. Била е много важен търговски, занаятчийски и производствен център. В наши дни е един от най-посещаваните ни морски курорти.

Български черноморски градове, които са основани от гръцките колонизатори
Снимка: Елена Исаева

2. Одесос (днешна Варна) – този град бил основан малко след Аполония. Мястото не е избрано случайно. Оказало се, че климатът и самото местоположение в залива са доста благоприятни. Днес Одесос или Варна е известен с името „Морската столица на България“. Градът е много красив, с хубави плажове и разбира се прочутата морска градина.

Български черноморски градове, които са основани от гръцките колонизатори
Снимка: Елена Исаева

3. Месембрия (днешен Несебър) – този град е бил основан от колонисти от град Мегара. Градът доста бързо се е развил в сферата на търговията и изкуството. В наши дни също е препочитана дестинация от туристи, защото хем има хубави плажове, хем историческа част, а е близо и до Слънчев бряг – любимо място на купонджиите.

4. Анхиало (днешно Поморие) – тази колония е основана от колонисти от близко разположената колния Аполония. Тук огромно значение имали залежите на сол, които още от дълбока древност играят огромна роля в развитието на човечеството. Днес също са притегателни за много туристи.

5. Бизоне (днешна Каварна) – основан е от преселници от град Месембрия. Известен град със своите рок фестивали.

6. Дионисполис (днешен Балчик) – в превод означава буквално градът на Дионис. В наши дни там може да посетите красивия дворец, който има много интересна, дори бих казала малко тъжна история, както и Ботаническата градина, която крие невероятна феерия от цветове и аромати. Тук се намира и втората по големина колекция от кактуси след тази на ботаническата градина в град Ез.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин