4 интересни обекта край Варна - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 интересни обекта край Варна
Автор: Вероника Иванова
4 интересни обекта край Варна
Снимка: bg.wikipedia.org

Настъпващата пролет е може би най-подходящият сезон за разходки сред природата, макар и за ден-два.

В случай че искате да съчетаете тази разходка с посещение на интересни забележителности, то районът около Варна е много подходящ за целта. Ето и  кои са най-интересните обекти, разположени недалеч от морската столица:

1. Побитите камъни

Тази интересна забележителност е разположена на около 20 км от Варна, като територията, върху която се намират самите камъни наподобява една мини пустиня. Това чудо на природата се е образувало преди около 50 млн. години и се състои от над 300 образувания – различни по форма и размер. Те са хаотично разпръснати из пясъчните дюни, като всеки камък има име (някои са групирани и носят едно общо име). Независимо дали сте жители или гости на града, това е едно от местата в България, които си струва да бъдат посетени. Добре е да направите тази разходка през пролетта, тъй като по време на активния летен сезон тук гъмжи от туристи.

 

4 интересни обекта край Варна
Снимка: bg.wikipedia.org

2. Манастир Патлейна

Манастирът Патлейна е леснодостъпен, тъй като от автомобилният път до него ви делят само 10-15 минути ходене пеш (движението става по баир). Този манастир е бил един от най-важните културни и религиозни центрове в страната по времето на цар Симеон Велики. Интересен факт е, че именно тук се е произвеждала Преславската рисувана керамика, която прославя България по света. Съществуват и легенди, според които именно тук са живели и творили някои от учениците на Кирил и Методий – св. Климент Охридски и св. Наум Преславски. Освен това има сведения, които сочат, че тук през 907 г. умира като монах св. княз Борис I.

4 интересни обекта край Варна
Снимка: bg.wikipedia.org

3. Мадара

Тази забележителност се намира на 70 км от Варна, като три са обектите тук, които будят интерес у туристите – Мадарският конник, крепостта Мадара и едно интересно светилище, разположено в подножието на хълма. За да разгледате комплекса е добре да отделите поне един ден. Пролетта и есента са подходящи сезони за посещението му, но можете да дойдете и през лятото (имайте предвид, че ви очаква изкачване, тъй като крепостта е на върха на хълма). Гледката, която се разкрива оттук също си струва усилията.

4 интересни обекта край Варна
Снимка: bg.wikipedia.org

4. Петрич кале

Крепостта Петрич Кале не е чак толкова известна, колкото останалите обекти в списъка ни, но въпреки това не бива да се пропуска. Намира се близо до град Белослав – до гара Разделна. Може би не е от най-лесно откриваемите обекти, тъй като се достига по немаркирана пътека – разположена е на висока каменна тераса над село Разделна. Изградена е през V-VI век като отбранително съоръжение, като по време на Първото българско царство престава да изпълнява тези си функции. Тогава в землището около нея се изграждат и славянски селища, а по-късно (по време на Второто българско царство) претърпява разцвет. През 1444 г. крепостта окончателно е превзета и разрушена при кръстоносния поход на Владислав Варненчик. Сред интересните неща които можете да видите тук е вкопаната в земята стълба, с дължина 20 м. През 2015 г. на ръба на скалния венец тук е издигнат метален кръст – в памет на жертвите на наводнението в село Разделна от същата година. Тук са открити и много интересни предмети, свидетелстващи за живота в Петрич кале – стрели, пръстени, накити, колани, монети и др.

4 интересни обекта край Варна
Снимка: bg.wikipedia.org

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин