Български римски обекти влизат в проект на ЮНЕСКО - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Български римски обекти влизат в проект на ЮНЕСКО
Автор: Peika.bg

Римското историческо наследство в България ще помогне на страната ни да намери място в най-новия проект на ЮНЕСКО. България ще стане част от най-големия единичен обект на световното наследство в света - "Граници на Римската империя" (или т. нар. Дунавски лимес) с множество военни обекти на Римската империя, запазени по поречието на Дунав.

Те ще бъдат част общ културен маршрут, туристическа дестинация и търговска марка на целия Дунавски лимес. По-голяма част от обектите се намират в едни от най-бедните райони на страната ни и се очаква този проект да помогне за развитието на местен бизнес и културно-исторически туризъм. Двайсет и седемте римски крепости, валове и селища у нас вече приемат посетители.

Римската империя, провинциите й и външните й граници са в сърцевината на европейската идентичност и история, защото десет страни по течението на Дунав от Шварцвалд до Черно море споделят общо минало от над 500 години, когато са били провинции и гранични територии на Римската империя. Днес Римският лимес включва хиляди военни съоръжения: крепости, укрепления, наблюдателни кули и селища, свързани с развита мрежа от пътища и пътни съоръжения. Останките на тази укрепена граница, лежащи над и под земята, често са изключително добре запазени. В България те са над 90, но в проекта са включени само 27-те най-добре съхранени. Въпреки факта, че от 1985 година България не е имала обект, включен в индикативната листа по Конвенцията на ЮНЕСКО, страната ни участва с най-много римски военни обекти в този проект.

През 2005 година Комитетът за световно наследство реши да създаде серийния трансграничен обект на световното културно наследство "Границите на Римската империя". Първо в него са включени горногерманския ретински лимес и вписания още през 1987 г. в списъка на ЮНЕСКО Адрианов вал. През 2008 година е присъединен и Антониновият вал, с което до този момент "Границите на Римската империя" става най-големият единичен обект на културното наследство в Европа. Към трансграничния обект на световното наследство „Граници на Римската империя” след това се включиха Словакия през 2002 г., Хърватия (2005), Унгария (2009), Австрия (2011) и Нидерландия (2011).

Римският лимес разшири териториалния си обхват и извън Европа. През 2012 г. Тунис включи в индикативната листа на Конвенцията за световното наследство сектор от Африканския Римски лимес под названието „Граници на римската империя: Лимес на тунизийския Юг”. Отделни римски укрепления в Сирия и Йордания също са включени в националните индикативни листи (макар и да не са изрично посочени като "Граници на римската империя"). Всичко това позволява в бъдеще да бъда създаден трансграничен обект на световното наследство, включващ римски военни съоръжения на три континента – Европа, Азия и Африка, с което трансграничният обект "Границите на Римската империя" (Римският лимес) може да стане най-големият единичен обект на световното наследство в света.

В началото на проекта у нас през 2013 година бяха включени 9 обекта, но в процеса на работа още 18 се оказаха подходящи за включване. Първите 9 са:

Дуросторум

Трансмариска

Димум

Нове

Сексагинта Приста

Ятрус

Ескус

Августа

Рациария

Останалите са:

Бонония във Видин - Останки от римска крепостна стена;  Римска кула и част от крепостната стена

Алмус в Лом - Античен град Алмус – в града - с национално значение.; Античен некропол – на хълма в града -  с местно значение.

Цеврус/Кеброс в село Долни Цибър, Вълчидръм

Регианум в Козлодуй - Римска крепост - Региана

Укрепление в Оряхово - Праисторическо /ранен бронз/ селище и Антична крепост, м.”Калето”, 3 км И.

Валериана в село Долни Вадин, Оряхово - Римска крепост Валериана  

Палатиолум в село Байкал, Долна Митрополия - Старо селище, м.”Дълбок дол”, 2 км З. Старо селище - Захмед, 5 км ЮИ.

Асамус ІІ в с. Черковица, Никопол

Куинтодимум в Белене

Укрепление в село Батин, Русе

Скайдава в село Батин, Русе - Късноантично селище, м."Инджерлика", 1 км И.; Тракийско, късноантично и средновековно селище, до крепостта, 3 км С.; 

Тримамиум в с. Мечка, Русе - Антична крепост , с. Мечка , 3 км З.; Античен некропол, м.”Дервента”, 3 км  З.

Медиолана в с. Пиргово, Русе

Тегра в с. Мартен, Русе - Антична крепост

Кинтон в с. Нова Черна, Тутракан - Антична крепост и средновековно селище, Късноантично и средновековно селище

Нигринианис в с. Долно Ряхово, Силистра

Кандидиана в с. Малък Преславец, Силистра - Антично и средновековно градище, 3 км западно от с. М. Преславец, м.”Марата” 

Теголициум в с. Ветрен, Силистра - Антична крепост, Антично селище, м.”Девня”

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин