Римският легионен лагер Нове край Свищов - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Римският легионен лагер Нове край Свищов
Автор: Мария Ангелова

Представете си, че сте римски войник от Първи Италийски легион, а годината е около 70-а след Христа. Намирате се на пост във военния лагер Нове, на брега на Дунава – там, където столетия по-късно ще се появи град на име Свищов.

Какво ще видите в Нове

Вашият легионен лагер си е цял град – зад крепостните му стени са разположени щабът, военната болница, офицерските жилища, легионната баня, войнишките бараки, жилището на командира на легиона и бараките на помощните войски. Извън крепостните стени има цивилно селище (малко латински: canabae), в което живеят ветерани, търговци и занаятчии.

Щабът на легиона – или Принципиите – са впечатляваща сграда (105 х 59 м), разположена в центъра на лагера (днес са частично възстановени и са естествен декор на сцена за възстановки).

Военната болница има болнични стаи, водопровод, канализация, светилище на боговете на здравето Асклепий и Хигия и дори тоалетна (още малко латински: latrina). Легионната баня пък заема почти цял квартал. Има западно изложение заради римския обичай да се ходи на баня следобед.

На стотина метра от крепостната стена е открита и единствената засега сграда извън лагера. Нейните стаи са разположени около вътрешен двор с басейн и се предполага, че е била резиденция на командира на легиона.

Нове в цифри

Укреплението е с правоъгълна форма с размери 485 м на 365 м. Първоначално лагерът е укрепен с широк 4 м вал, а на всеки 41 м са издигнати дървени кули. Впоследствие стените стават каменни, а кулите – все повече на брой.

Какво още: Всяка година в края на май или началото на юни древният Нове оживява със също тъй древните си обитатели - римляни по сандали, траки с извити саби, даки, готи, красиви весталки. По време на фестивала "Орел на Дунава" стотици възстановчици от цяла Европа се включват в епичните битки между легионите на Римската империя и вражеските племена. И, честно казано, да гледаш гладиаторски борби на фона на тихия, бял Дунав си е незабравимо изживяване.

Полезна информация: Нове се намира на 4 км от Свищов (следвайте табелите). Билети: 4 лв., за ученици, пенсионери или групи с предварителна заявка – 2 лв. От там екскурзовод развежда посетителите из обекта, като беседата е включена в цената на билета. Работно време от 9 до 18 ч. без почивен ден.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин