Българският паспорт на 10-о място в списъка на „Най-мощните документи за пътуване” в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Българският паспорт на 10-о място в списъка на „Най-мощните документи за пътуване” в света
Автор: Peika.bg

Българският паспорт е на 10-о място в списъка на „Най-мощните документи за пътуване” в света. С него може да се пътува в 136 държави, от които до 97 безвизово. Това сочи информацията, дадена от Глобалния индекс на най-мощните паспорти на “Arton Capital” за 2021 г., изготвен въз основа на това в колко държави е възможно да се пътува без виза.

Според тази класификация, която обхваща 193 държави и 6 територии и се отнася за първото тримесечие на 2021 г.,на първо място е паспортът на Обединените арабски емирства (OAE), който позволява да се пътува свободно до 152 държави, от които 98 са безвизови, в 54 държави с визи и в 46 държави с предварително издаване на виза. Втори в списъка е паспортът на Нова Зеландия с възможност за безплатно пътуване в 146 държави, от които безвизови са 98 държави. 

Трето място си поделят Германия, Финландия, Австрия, Люксембург, Испания, Италия, Швейцария, Австралия и Южна Корея, чиито граждани могат да пътуват до 144 държави. Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Португалия и Ирландия, които имат възможност да пътуват до 143 държави, поделят четвъртото място в глобалния списък, а 5-ото място си поделят Франция, Малта, Чехия, Гърция, Полша, Унгария, Великобритания, Канада и САЩ, чиито паспорти могат да се използват за пътуване до 142 държави. 

РС Македония дели 31-во място с Тринидад и Тобаго със свободно пътуване до 108 държави по света, от които 66 без виза. От страните в региона Гърция е класирана най-добре - на пето място (влизане в 142 държави/104 без виза), преди Словения на шесто място (влизане в 141 държави/безвизов режим със 103 държави). Следва Хърватия на 9-о място с влизане в 137 държави и безвизов режим с 99 държави, на десето място с влизане в 136 държави са Румъния (безвизов режим с 99 държави) и България (безвизов режим с 97 държави), а Сърбия е 29-а с влизане в 111 държави и безвизов режим със 71 държави. Черна гора е 37-а (с влизане в 102 държави, безвизов режим с 62 държави), Босна и Херцеговина е 38-ма с влизане в 101 държави и безвизов режим с 62 държави, Албания е 39-та с влизане в 100 държави ибезвизов режим с 60 държави, и Косово – 81-ва с влизане в 48 държави/безвизов режим с 14 държави. Последен в списъка като 93-и е афганистанският паспорт, който позволява безвизово пътуване само до 4 държави, а афганистанците се нуждаят от визи за влизане в 166 държави.

Класацията се основава на свободата на движение и безвизовото пътуване на притежателите на паспорти. Силата на паспорта представлява не само самоличността на гражданина, но е и важен фактор, който влияе върху достъпа му до глобалните възможности, леснотата на придвижване и качеството на живот. Класацията беше променена, след като безвизовите условия станаха невалидни след обявяването на пандемията в световен мащаб. Според “Arton Capital Report”, Европа продължава да бъде начело на най-мощните паспорти в света, въпреки че в класацията има интересна промяна. „Глобалната оценка за отвореност е ключова мярка за това дали правителствата са готови да отворят отново границите и със само 1,7% увеличение за четири месеца изглежда, че увереността за връщане на отворените граници все още не е постигната. Ще прилага ли светът и по-нататък протоколи за безопасност и ще направи ли пътуването по-отговорно или пътуването ще трябва да бъде напълно променено чрез въвеждане на ваксинационни паспорти и биометрични сканирания? Едно е сигурно, докато светът е в застой, глобалната мобилност претърпява фундаментална трансформация“, се казва в доклада.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин