Баня Лука, на почивка и още нещо - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Баня Лука, на почивка и още нещо
Автор: Елена Исаева

Баня Лука е град в Босна и Херцеговина, красиво разположен на двата бряга на река Върбас. Долината тук, на фона на близките планински хребети е изключително живописна. Със своите минерални извори и природни дадености, градът е известен още от римско време. При археологически разкопки са намерени находки, които показват, че по бреговете на река Върбас е имало живот още от времето на палеолита.

През 1975 г. в града е основан и университет, който е втори по престиж в Босна и Херцеговина. В сградата на университета се намира и Народната университетска библиотека. Университетът набира все повече популярност, като в последните години си партнира с университети от цял свят като Мейджи университет в Япония, Киевски политехнически институт, Болонски университет, Фрайбургски университет и други.

Баня Лука, на почивка и още нещо
Снимка: pixabay.com

Баня Лука е известен курорт със своите горещи извори, богати на сяра.Тук ежегодно идват за лечение и почивка хиляди туристи, това прави курортното градче все по – полуярна и желана дестинация.

Благодарение на природните дадености, в последните години градът се развива. Ако дойдете тук на почивка, в никакъв случай няма да скучаете, освен с богатите на сяра извори, тук ще намерите и редица забележителности и места, които ще ви очароват.Градът се слави със своите големи булеварди, от двете страни обградени с дървета, зелени паркове и градини, пълни с пъстроцветна и уханна растителност. Не случайно, някога тук първите заселници са били римляните. А за тях знаем какви ценители са на минералните извори и на природните дадености, допринасящи за здравословен живот и пълноценен отдих.

На високия и стръмен бряг и днес могат да се видят останките на средновековна крепост, някога строена на мястото на древноримско укрепление. Тя се състои от няколко бастион и две кули. На територията и се съхраняват оръжейни складове. Тук, на това място в днешно време се изнасят концерти на отркито, а през уикендите е предпочитано място на местните за пикник и семейни разходки.

Баня Лука, на почивка и още нещо
Снимка: pixabay.com

Друго историческа забележителност в Баня Лука е Катедралата на Христос Спасител, която от далеко се забелязва с проблясващите си позлатени куполи. Строена е в продължение на няколко години – от 1925 до 1929 г., в последствие разрушена по време на Втората световна война, а от 2004 г. е възстановена в съвсем нов облик, като се е превърнала и в символ на града.

Музеят на Баня Лука и на Република Сръбска също заслужава вниманието ви. В него са събрани артефакти от археологически разкопки, тук също така ще научите историята на града. Интересен е и Музеят на съвременното изкуство.

Народното събрание също се намира в една много красива сграда, няогашна резиденция, в която има картинна галерия за изложби, концертна зала и елегантен ресторант.

Разходете се из централните пешеходни улици на града – „ Веселин Маслеша “ и „Госпоска “, където ще можете да видите някои от големите и красиви сгради от времето на златната епоха, отбийте се в някое от кафенетата или кокетните ресторантчета да отморите от дългата разходка и да хапнете някой местен балкански специалитет.

Градът предлага на своите гости и други забавления – включете се към някоя група местни, практикуващи водни спортове на река Върбас. Реката има добри предпоставки за практикуване на рафтинг.

Баня Лука е добра идея за изкарване на годишната ваканция, градът има история, красив е за своите размери и предлага разнообразие от възможности за свободното време.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин