Бая - неаполитанският подводен музей - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бая - неаполитанският подводен музей
Автор: Жанет Григорова

Изкуството може да се намери на най-необикновените места, а щом става въпрос за Италия, това важи с пълна сила. Ето ви едно доказателство: изящният подводен музей край Неапол - Бая (Baia)

Някогашният квартал Бая, днес лежи на около 15 метра под морското равнище. Чудите се какво се е случило? Нещо, подобно на съдбата на погребания под тонове лава Помпей. Разместването на земните пластове и вулканичната дейност са довели до това да можете днес да съчетаете гмуркането с посещението на музей.

Сред лазурните води на Средиземно море можете да се разгледате осем забележителни обекта, сред които Нимфеум, Вила Протиро и Портата на Юлиите. Красивите мозаечни галерии и мраморни статуи изящно съществуват наред с ефирно поклащащите се водорасли и морските звезди. Сякаш тяхното място винаги е било там.

Ако случайно се чудите как това произведение на изкуството е било открито, отговорът се крие във Втората световна война и всъщност е едно от малкото добри неща, произлезли от нея. Благодарение на направените тогава топографски снимки отвисоко, днес знаем, че това място съществува.

За да посетите подводния музей, обърнете се към местните водолазни центрове в Неапол, които организират обучения и гмуркания. Бая е на не повече от 30 минути с лодка от Нeапол. Имайте предвид, че минималната възраст за гмуркане е 12 години.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин