Беларус в 30 любопитни факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Беларус в 30 любопитни факта
Автор: Елена Исаева

Беларус е държава без излаз на море в Източна Европа, граничеща с Русия на североизток, Украйна на юг, Полша на запад и Литва и Латвия на северозапад.

Столица: Минск е столицата и най-големият град на Беларус, разположен на реките Свислач и Нямиха.

Беларус в 30 любопитни факта
Снимка: pixabay.com

Официален език: Беларус и руски са официалните езици, като руският е широко използван в официалната и ежедневна комуникация.

Президент: Към последната ми актуализация на информацията през януари 2022 г. Александър Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г., което го прави един от най-дълго управлявалите лидери в Европа.

Ден на независимостта: Беларус празнува своя Ден на независимостта на 3 юли в чест на освобождението на Минск от германска окупация по време на Втората световна война.

Бизонът като национален символ: Европейският бизон, известен още като мъдър, е националното животно на Беларус и е изобразен на герба на страната.

Чернобилска катастрофа: Беларус беше значително засегната от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г., тъй като голяма част от радиоактивните отпадъци паднаха на нейна територия.

Припят: Град Припят, някога дом на работниците от атомната електроцентрала в Чернобил, сега е призрачен град поради евакуацията след бедствието.

Замъкът на остров Тракай: Беларус е домът на замъка на остров Тракай, средновековна крепост, разположена на остров в езерото Галве.

Крепостта Брест: Крепостта Брест играе важна роля в отбраната срещу германското нашествие по време на Втората световна война. Мястото сега е военен мемориал.

Замъкът Мир: Обект на световното наследство на ЮНЕСКО, замъкът Мир е средновековна крепост, включваща уникална комбинация от готическа, барокова и ренесансова архитектура.

Езерото Нарач: Езерото Нарач е най-голямото езеро в Беларус и популярна дестинация за водни развлекателни дейности.

Консумация на картофи: Картофите са основна храна в беларуската кухня и страната е известна с разнообразните си картофени ястия, включително драники (картофени палачинки).

Горска покривка: Около 40% от Беларус е покрита с гори, което я прави една от най-залесените страни в Европа.

Космическа станция Мирни: Беларус има своя собствена космическа станция, космическата станция Мирни, която беше част от космическата програма на Съветския съюз.

Нощта на Купала: Нощта на Иван Купала, празнувана на лятното слънцестоене, е традиционен беларуски празник, белязан от огньове, танци и различни ритуали.

Съветско наследство: Беларус все още запазва значително съветско влияние в своята архитектура, градско планиране и културни аспекти.

Belovezhskaya Pushcha: Голяма вековна гора, Belovezhskaya Pushcha, е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и дом на европейския бизон.

Производство на поташ: Беларус е един от водещите световни производители на поташ, ключов компонент в торовете.

Национална библиотека на Беларус: Националната библиотека на Беларус в Минск е архитектурна забележителност, известна със своя футуристичен дизайн.

Православно християнство: По-голямата част от беларусите се придържат към източноправославното християнство, като Беларуската православна църква е доминиращата християнска деноминация.

Дудутки: Дудутки е музеен комплекс близо до Минск, който предлага поглед към традиционните беларуски занаяти, култура и селски живот.

Национален химн: Националният химн на Беларус е „My, Bielarusy“ (Ние, беларусите).

Главна квартира на КГБ: КГБ, бившата съветска агенция за сигурност, все още съществува в Беларус, а централата й в Минск е внушителна сграда.

Селски традиции: Беларуската култура поставя силен акцент върху селските традиции, фолклор и обичаи.

Зимни спортове: Хокейът на лед е популярен спорт в Беларус и страната е произвела забележителни играчи, които са успели в международни състезания.

Преминаване на река Березина: Битката при Березина по време на отстъплението на Наполеон от Русия през 1812 г. е важно историческо събитие, което се е случило на река Березина в Беларус.

Бабруйска крепост: Бабруйск може да се похвали с добре запазена крепост от 19-ти век, която е изиграла роля в отбраната срещу нашествието на Наполеон.

Мемориален комплекс Хатин: Мемориалният комплекс Хатин почита жертвите на войната, особено тези, които загинаха в клането в Хатин по време на Втората световна война.

 

Национално знаме: Националното знаме на Беларус се състои от две хоризонтални ленти в червено (отгоре) и зелено, с бяла вертикална ивица от страната на подемника, носеща национален орнамент в червено.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин