Белек – история, интересни факти и още нещо - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Белек – история, интересни факти и още нещо
Автор: Елена Исаева

Белек, разположен на южното крайбрежие на Турция, е популярна туристическа дестинация, известна със своите зашеметяващи плажове, луксозни курорти и голф игрища от световна класа. Нека проучим историята, интересните факти и нещата, които да правите в Белек.

История:

Белек – история, интересни факти и още нещо
Снимка: pixabay.com

Историята на Белек датира от древни времена, с доказателства за човешки селища в региона, датиращи още от 4 век пр.н.е.

В древни времена регионът е бил известен като "Перге" и е бил важен град в древния регион Памфилия.

Районът е бил управляван от различни цивилизации, включително хетите, персите, гърците и римляните.

По време на римския период Перге процъфтява като проспериращ град и е известен със своята впечатляваща архитектура и величие.

През 13 век регионът попада под властта на селджукските турци, последвани от Османската империя през 15 век.

Интересни факти:

Белек е известен със своите голф игрища, привличащи голф ентусиасти от цял свят. Регионът разполага с над 15 шампионски голф игрища, проектирани от известни голф архитекти.

Девствените плажове на Белек се простират на километри по протежение на Средиземно море, предлагайки живописна обстановка за слънчеви бани, плуване и водни спортове.

Средиземноморският климат на региона го прави идеална целогодишна дестинация с дълги, горещи лета и меки зими.

Белек е известен със своите луксозни курорти с ол инклузив, които предлагат луксозно настаняване, спа съоръжения и широка гама от развлекателни дейности.

Белек е известен и с термалните си извори, предлагащи терапевтични и подмладяващи преживявания за посетителите, търсещи релаксация и уелнес.

Неща за вършене:

Голф: Белек е раят за голфърите със своите голф игрища от световна класа, предлагащи предизвикателни фарваети и зашеметяващи пейзажи. Голф ентусиастите могат да се насладят на голф игра сред красивата средиземноморска природа.

Плажни дейности: Прекарайте един ден в почивка на пясъчните плажове на Белек, плуване в тюркоазените води или участие във водни спортове като каране на джетове, парасейлинг или уиндсърф.

Древни руини: Разгледайте близките древни руини на Перге, които включват добре запазени структури като римски театър, агора и градски стени. Руините предоставят завладяващ поглед към богатото историческо минало на региона.

Театър Аспендос: Посетете древния театър Аспендос, един от най-добре запазените римски театри в света. Театърът все още се използва за представления и може да побере до 15 000 зрители.

Тематичен парк Land of Legends: Разположен в Белек, този обширен тематичен парк предлага разнообразие от вълнуващи разходки, водни атракции и развлекателни програми на живо, подходящи за всички възрасти.

Речен рафтинг: Впуснете се във вълнуващо приключение с речен рафтинг в близкия Национален парк Köprülü Canyon, където можете да навигирате през бързеите на река Köprüçay и да се насладите на спиращата дъха природна природа.

Сафари с джип: Разгледайте неравния терен на планината Таурус на вълнуващо сафари обиколка с джип. Открийте скрити села, насладете се на панорамни гледки и опитайте местната култура и гостоприемство.

Турска кухня: Отдайте се на вкусовете на традиционната турска кухня, като опитате местни ястия като кебапчета, мезета и баклава. Белек предлага редица ресторанти и местни заведения за хранене, където можете да опитате автентични турски деликатеси.

 

Белек съчетава история, природна красота и съвременни удобства, за да създаде завладяваща дестинация за пътешествениците. Независимо дали сте голф ентусиаст, любител на плажа, любител на историята или търсач на приключения, Белек предлага разнообразна гама от дейности и преживявания, които да задоволят всеки вкус.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин