Берат – неподозирана албанска дестинация - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Берат – неподозирана албанска дестинация
Автор: Peika.bg
Берат – неподозирана албанска дестинация
Снимка: Jason Rogers

Изолираността, етническите и криминални проблеми с Албания в миналото направиха така, че тази балканска държава дълго време да не е предпочитана дестинация от туристите Това е жалко, защото на територията й са се развивали няколко цивилзации, като всяка от тях е оставила по нещо от себе си в културен и археологически смисъл.

Най-вероятно Албания тепърва ще се развива като туристическа дестинация, а най-доброто време да я посетите е преди това да се е случило, защото в момента там е доста евтино. Едно от местата, които със сигурност си заслужават, е град Берат (познат и като Берати) в централната част на страната.

Берат е древен град, които пази спомена от няколко култури. Основната атракция е замъкът Берат, който е бил построен от древните илири около 200 г. пр. Хр. По-късно той е разрушен от римляните, но е вдигнат отново по времето на византийския император Теодосий II. Бератското укрепление е било строено още веднъж от император Юстиниан. Сегашната крепост е от 13-и век, а руините й са в списъка със Световно наследство на ЮНЕСКО от 2008 г.

34971

В крепостта Берат е имало няколко църкви, които могат да бъдат видени и до днес. Църквата „Свети Михаил“ (Kisha e Shën Mëhillit) е построена направо в скалата от южната страна на укреплението. Тя е от 13-14-и век, но, за съжаление, вътрешността й не е автентична и от оригиналните стенописи са останали само контури по стените, тъй като те са били варосани. От външната страна обаче могат да бъдат видени множество интересни архитектурни елементи.

34973

Църквата „Света Мария от Блашернае“ (Kisha e Shën Mëri Vllahernës) е известна с библейските си стенописи от Никола Онуфри от 1578 г. В нея се намира и Националния музей Онуфри (Muzeu Kombëtar Ikonografik Onufri) – малка зографска изложба, посветена на най-известният албански зограф от 16-и век и баща на споменатия Никола Онуфри. В нея има 173 предмета, от които 106 са на албанските зографи в периода 16-20 -и век.

34968

„Света Троица“ (Кisha Shën Triadhës) е малка църква, която също е в замъка на Берат, и е една от най-старите църкви в района. Сегашната църква е построена през 14-и век на мястото на по-стара от 7- век. Извън укрепленията е църквата „Свети Михаил“ (Shën Mehill) от 13-и век, а близо до входа е „Свети Тодор“ (Shen Todher).

В Берат може да се види църквата „Свети Димитър“, която е правена от варовик и глина, и е престроявана през 15-16-и век, а стенописите й са правени през 1607 г. Църквата „Свети Тома“ е построена през 18-и век , но е разрушена по време на комунистическия режим в страната. Тя е вдигната отново в края на 90-те години с дарения от местните хора.

34967

От ислямските храмове най-известен е Кралската джамия (Xhamia Mbret), която е построена от султан Баязид II през 15-и век. Във фрезките под тавана са изписани 99 красиви имена на Аллах, а интересни рисунки изпълват молитвената час

Друга предпочитана от туристи и фотографи забележителност е мостът Горица (Ura e Goricës), който е един от най-старите в Албания. Той е дълъг 129 метра и е широк 5,3 метра. В града има останки и от още една крепост, която е по-древна от Бератската. Останките от замъка Горица (Rrënojat e Kalasë së Gorices) от 4-3и в.пр.ХР. се издигат над река Осуми срещу замъка Берат, а археологически изследвания доказват, че под нея лежат руини на по-стара сграда.

34972

Ако ви е писнало от църкви и крепости, можете да посетите Бератския етнографски музей (Muzeu Kombëtar Etnografik në Berat), който е отворен през 1979 г. в двуетажна къща от 18-и век и където можете да научите повече за бита и живота на албанското село.

 34969

За разходка, най-добре се насочете към националния парк Томори (Parku Kombëtar i Tomorrit), който се простира на повече от 4000 хектара и е предпочитано място за къмпингуване и преходи. 

Ако вече ви се ходи в Албания, вижте и най-добрите екскурзии до Албания.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин